Μετά τους S-400, άλλο ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας έρχεται για να ανατρέψει τα δεδομένα στην αντιαεροπορική άμυνα.

Δεδομένων των προηγμένων δυνατοτήτων των Ρώσων στο πυραυλικό σύστημα S-500, στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν υπό συνθήκες να πλήξουν μαχητικά  5ης γενιάς.

Πράγματι, οι προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες των ραντάρ ταχύτητας, όπως το RLS Voronezh-DM και το 1L119 Nebo SVU, ενδεχομένως θα μπορούσαν να πετύχουν τον εντοπισμό αεροσκαφών όπως το F-22 ή το F-35, αλλά δεδομένου το γεγονότος ότι πρόκειται για ραντάρ ΟΤΗ δεν μπορούν να δώσουν δεδομένα στοχοποίησης για την προσβολή μαχητικών αεροσκαφών stealth  παρά μόνο να ειδοποιήσουν για την παρουσία τους σε μια γενική περιοχή. .

Το όπλο της επόμενης γενιάς έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώσει το ήδη ισχυρό S-400 και να αντικαταστήσει το σύστημα αντι-βαλλιστικών πυραύλων A-135.

Βασικός αντίπαλος του S-500 αποτελούν οι στόχοι που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, κυριότερα  βαλλιστικών πυραύλων ακόμη και δορυφόρων.

Κάποιοι ισχυρίζονται όμως ότι θα μπορούσε να πλήξει και αεροσκάφη 5ης γενιάς όπως τα F-35 και F-22.

Ωστόσο, ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι θεωρητικά δυνατό, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο  που να τεκμηριώνει αυτόν τον ισχυρισμό.

Αυτό που είναι με βεβαιότητα γνωστό για το S-500 είναι ότι για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελούν υψίστη προτεραιότητα. Ο ίδιος δήλωσε ότι, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν και να οικοδομηθούν τεχνολογικές βάσεις στον τομέα της αεράμυνας, για τη μαζική παραγωγή των νεώτερων συστημάτων όπως  S-500, που θα είναι ικανά να χτυπήσουν στόχους σε υπερβολικά μεγάλο υψόμετρο.

Αν και δεν έχουν γίνει αντιληπτές όλες οι πτυχές των δυνατοτήτων του S-500 από τη Δύση, δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφιβολίας για τις δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Πράγματι, σύμφωνα με πηγές από τις ΗΠΑ, η Μόσχα πρόσφατα διενήργησε δοκιμαστική εκτόξευση για το σύστημα S-500 σε εμβέλειες, που προηγουμένως θεωρούνταν αδύνατες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι το S-500 έπληξε επιτυχώς έναν στόχο στα 581 χλμ. , τον οποίο οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι 60 χλμ.  μακρύτερα από οποιαδήποτε γνωστή δοκιμή, έως τώρα.

Αν και υπάρχουν οι αμφισβητήσεις των δυνατοτήτων των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή αυτή, καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι είναι βελτιωμένες παραλλαγές πυραύλων που χρησιμοποιούν τα συστήματα S-300 και S-400, αδιαμφισβήτητα το S-500 έχει να επιδείξει εξαιρετικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με πηγές, το S-500 χρησιμοποιεί διάφορα είδη πυραύλων, όπως την οικογένεια των πυραύλων 48N6, τα οποία έχουν βάρος περίπου δύο τόνων και έχουν αποτελεσματική εμβέλεια μέχρι 240 χιλιόμετρα ή ακόμα τους 40N6 με υψηλότερες επιδόσεις, για στόχους μεγαλύτερης εμβέλειας,.

Επιπρόσθετα, ενάντια στις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων, το S-500 χρησιμοποιεί τα βλήματα 77N6-N και 77N6-N1, που είναι ικανά να πλήξουν ακόμα και δορυφόρους. Αυτό γιατί έχει  την ικανότητα να εγκλωβίζει  στόχους σε υψόμετρο 200 χιλιομέτρων και σε εμβέλεια 600 χιλιομέτρων. Μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και έχει χρόνο απόκρισης μικρότερο από 4 δευτερόλεπτα.

Υπάρχουν μερικές αναφορές ότι το S-500 μπορεί να πλήξει αεροσκάφη τύπου stealth, συμπεριλαμβανομένου του F-22 Raptor ή του F-35 .

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι, το S-500 θα αναλύει πληροφορίες σχετικά με πιθανή επίθεση πυραύλων από δορυφόρους έγκαιρης   προειδοποίησης και ραντάρ πέρα του ορίζοντα (ΟΤΗ), όπως το Voronezh, καθώς και επιλεγμένους στόχους, ανάλογα την επικινδυνότητα τους και την απόσταση και τελικά εκδίδουν περιγραφές στόχων στα διάφορα συστήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ