Εγκλωβισμός F-16 της ΠΑ από τουρκικό S-400: Οι ΗΠΑ ζητούν εξηγήσεις από την Άγκυρα

Την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει (εκτός και αν έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες εκτοξεύσεις ήδη από σήμερα) βλημάτων S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με το συμβάν που έγινε στα τέλη Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ευνομία», όταν τα ραντάρ του S-400 εγκλώβισαν μαχητικό F-16 της ΠΑ που επέστρεφαν από την Κύπρο.

Σύμφωνα με αυτά οι Τούρκοι χειριστές των α/α συστημάτων ακολούθησαν όλη την λειτουργική ακολουθία που προβλέπεται για εκτόξευση βλήματος με στόχο ένα ελληνικό F-16 και το μόνο που δεν έγινε ήταν το πάτημα του διακόπτη «Pli!» για την εκτόξευση του βλήματος.

Όπως αναφέρεται οι ΗΠΑ θεωρούν πως  επρόκειτο για την πρώτη ξεκάθαρη επιθετική κίνηση συστήματος S-400 κατά αεροσκάφους του ΝΑΤΟ.

Ως αποτέλεσμα δύο Αμερικανοί γερουσιαστές οι Hollen και Lankford απαίτησαν από το State Department να επικοινωνήσει άμεσα με την Άγκυρα και να ζητήσει λεπτομερή αναφορά για το συμβάν, με στόχο ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

Το αίτημα των Αμερικανών γερουσιαστών συμπίπτει με τις πρώτες πραγματικές βολές που θα, ή έχει ήδη να πραγματοποιεί η Άγκυρα στη Μαύρη Θάλασσα με το σύστημα S-400, από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου.

 «Οι αναφορές για την ενεργοποίηση του συστήματος S-400 εναντίον ενός αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφους δείχνουν ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα σκοπό να εγκαταλείψει το σύστημα Triumph» αναφέρουν οι γερουσιαστές Hollen και Lankford σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV