Ανάγκη προστασίας των βάσεων των ΗΠΑ στον Ειρηνικό

 Ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης Ινδικού και Ειρηνικού ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι μεγάλες βάσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό παραμένουν εξοπλισμένες και προετοιμασμένες στο ελάχιστο απέναντι στο βαλλιστικό οπλοστάσιο της Κίνας. 

 Η Κίνα έχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα όσον αφορά τους βαλλιστικούς πυραύλους έναντι των ΗΠΑ, όπως και πλεονέκτημα σε χερσαία εκτοξευόμενους πυραύλους cruise

Κύριο πρόβλημα των ΗΠΑ αποτελεί η προστασία της τεραστίων διαστάσεων βάσης του Γκουάμ. Η τελευταία αποτελεί  κλειδί ως σημείο μεταστάθμευσης και ανεφοδιασμού για πλοία των ΗΠΑ, βομβαρδιστικά και πεζοναύτες για δεκαετίες. 

Ως αποτέλεσμα ο Επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης Davidson, επιθυμεί την κατασκεύη του Aegis Ashore αντιαεροπορικού συστήματος στο νησί, καθώς το νησί μπορεί να πληγεί σε ώρες από την έναρξη των επιχειρήσεων. 

Το νησί διαθέτει ένα σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), που μπορεί να δει μόνο σε 120 μοίρες εμβέλεια στην Νότια Κορέα, ενώ οι απαιτήσεις είναι 360 μοιρών προκειμένου να επιτευχθεί μια άμυνα σε επαρκές βαθμό. 

Πέρα από τις αμυντικές δυνατότητες, οι ΗΠΑ επιθυμούν και την ενίσχυση των βαλλιστικών πυραύλων με εμβέλεια πέρα των 500 χιλιομέτρων, έπειτα και από την απομάκρυνση της Ρωσίας από την συμφωνία INF.

Επιπλέον οι πεζοναύτες δοκιμάζουν μη επανδρωμένες πλατφόρμες που επιτρέπουν τον γρήγορο ανεφοδιασμό και επανεξοπλισμό των F-35Bs ώστε αυτά να επιχειρούν από απομονωμένες, λιτές βάσεις στον Ειρηνικό.

 

 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV