Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του defencenet.gr από την ΓΔΑΕΕ, αναθερμαίνονται οι ελληνορωσικές συνομιλίες για την αναβάθμιση του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούςS-300PMU-1 στην έκδοση PMU-2 Favorit.

Το όλο πρόγραμμα, δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις που επέβαλε το ΝΑΤΟ στα κράτη-μέλη του το 2014 μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και την επανένωσή της με τον ρωσικό εθνικό κορμό: Πρόκειται για πρόγραμμα συντήρησης της επιχειρησιακής ικανότητας και όχι για αγορά νέου πολεμικού υλικού και οι προμήθειες ανταλλακτικών και οι εργασίες αναβάθμισης δεν απαγορεύνται, όπως π.χ. απαγορεύεται η προμήθεια νέων αντιαρματικών συστημάτων Kornet-2/-3 που έχει «παγώσει» από το 2014.

Η έκδοση PMU-2 των S-300 φέρνει αρκετά κοντά σε επιδόσεις το σύστημα με το τουρκικό S-400: Περιλαμβάνει τον σταθμό διοίκησης και ελέγχου 54Κ6Ε2, το ραντάρ εγκλωβισμού 30Ν6Ε2 Tomb Stone (εξέλιξη του ήδη εν ενεργεία 30Ν6Ε ραντάρ) και μια νέα έκδοση για το ραντάρ έρευνας μακράς εμβέλειας που είναι το ΝΙΙP 64N6E2 Big Bird.

Επιπλέον εισάγεται το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και πρόσκτησης στόχων LEMZ 96L6E το οποίο αντικαθιστά τα ραντάρ 36D6/ST-68UM Tin Shield και το ραντάρ χαμηλού υψομέτρου LEMZ 76N6E Clam Shell. Το συγκεκριμένο ραντάρ συναντάται στις συστοιχίες S-300 PMU-2 αλλά είναι συμβατό χωρίς κάποια επιπλέον αναβάθμιση και με προηγούμενης γενιάς συστήματα όπως το S-300 PMU-1.

Και πάνω απ’όλα αυξάνει την ακτίνα δράσης από τα 150 χλμ. στα 200 χλμ. με αποτέλεσμα οι συστοιχίες της Κρήτης να μπορούν να καλύπτουν και το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν απέναντι από την Ρόδο και φυσικά να προσφέρουν αντιαεροπορική προστασία σε μεγάλο βάθος σε όλα τα Δωδεκάνησα και την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης!

Oι συνομιλίες ξεκίνησαν εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες, ενώ συστήνεται ειδική ελληνορωσική στρατιωτική επιτροπή για να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες και να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα.

Το κόστος του όλου προγράμματος θα είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Να σημειώσουμε ότι στην έκδοση PMU-2 Favorit, εισάγεται ο νέος πύραυλος 48Ν6Ε2 ο οποίος μέσα από βελτιωμένους αλγόριθμους και τροχιές πτήσης επεκτείνει το βεληνεκές στα 200 χιλιόμετρα διευρύνοντας τον όρο «στρατηγικό όπλο».

Μπορεί επίσης να εμπλέξει και βαλλιστικούς στόχους.

 Αποκτάνε έτσι οι συστοιχίες S-300 πλήρεις αντιπυραυλικές δυνατότητες ABM.

Επιπλέον, καθώς το S-300 PMU-2 χρησιμοποιήθηκε ως μονάδα επιχειρησιακών δοκιμών και πιστοποίησης για την ανάπτυξη των πυραύλων 9Μ96Ε/Ε2, προκύπτει ότι είναι συμβατό για χρήση άμεσα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκλήρωσης.

Οι διαφορές που φέρει το νέο βελτιωμένο I/J-band (πιο γνωστή ως X και Ku band) multifunction ραντάρ (MFR) 30N6E2 Tomb Stone περιλαμβάνουν ικανότητα εγκλωβισμού στόχων Stealth μεγέθους RCS 0.02 m2 σε διαβαθμισμένη απόσταση και δυνατότητα αυτόνομης έρευνας όγκου.

Η δυνατότητα αυτόνομης έρευνας είναι σημαντική καθώς σε περίπτωση που πληγεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης 64N6E2 Big Bird, η συστοιχία συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα αν και με μειωμένες επιδόσεις.

Μπορεί να αναγνωρίσει έως 100 στόχους σε απόσταση έως 300 χλμ. και να τους εγκλωβίσει σε αποστάσεις από 3 έως 200 χλμ. και σε ύψη από 10 μέτρα έως 27 χλμ. Οι αποστάσεις εμπλοκής κατά βαλλιστικών πυραύλων φθάνουν τα 40 χλμ. ενώ κατά πολύ χαμηλά ιπτάμενων στόχων τα 28-38 χλμ.

H ικανότητα εγκλωβισμού στόχων έχει εξαπλασιαστεί σε σχέση με την έκδοση PMU-1, επιτρέποντας την ταυτόχρονη εμπλοκή έως 36 στόχων με 72 πυραύλους 48Ν6Ε2 στον αέρα! Μια πραγματικά εντυπωσιακή ικανότητα που εξασφαλίζει αντοχή σε επιθέσεις κορεσμού. 

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας διατηρεί δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1 που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 χλμ.

Τοποθετημένες αυτές οι συστοιχίες πυραύλων στην Κρήτη προστατεύουν τόσο την αεροναυτική βάση της Σούδας και τις υπόλοιπες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί όσο και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μέχρι τα Δωδεκάνησα μαζί με την έξοδο ανατολικά προς Κύπρο.

Το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας 64Ν6Ε Big Bird παρέχει την λεπτομερή εικόνα του εναερίου χώρου σε μια σφαιρική περιοχή με ακτίνα 350 χλμ. Μέσα σε αυτήν την ακτίνα περιλαμβάνεται και μέρος από τα παράλια της Μ. Ασίας, παρακολουθώντας ιδιαίτερα την αεροπορική δραστηριότητα πέριξ της αεροπορικής βάσης Dalaman απέναντι από τη Ρόδο.

Ιδιαίτερα για τα δεδομένα της τουρκικής Αεροπορίας και τα υπάρχοντα μέσα, μια αποστολή βομβαρδισμού εναντίον των δύο συστοιχιών στην Κρήτη θα περιλάμβανε ένα πολύ μεγάλο πακέτο αεροσκαφών που θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 100 αεροσκάφη.

Η διάθεση τόσων αεροσκαφών για την προσβολή των συστοιχιών θα ήταν παρακινδυνευμένη και ιδιαίτερα κοστοβόρα χωρίς να είναι σίγουρη η καταστροφή των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων.

Η αναβάθμιση του ραντάρ εγκλωβισμού στόχων Tomb Stone, πέραν των επιμέρους βελτιώσεων σε αποστάσεις αποκάλυψης ή εγκλωβισμού, σε ελάχιστα/μέγιστα ύψη εμπλοκής ενσωματώνει και μια νέα δυνατότητα αντοχής σε ηλεκτρονικές παρεμβολές.

Καθώς το ραντάρ PESA Tomb Stone έχει την ικανότητα διαμόρφωσης πολλαπλών δεσμών (beam-forming) χρησιμοποιεί μερική από την ισχύ του σε συγκεκριμένες κατευθυνόμενες δέσμες που αναιρούν και μηδενίζουν την επίδραση των παρεμβολέων του εχθρού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια ηλεκτρονική ομπρέλα προστασίας.

Το C-band ραντάρ έρευνας 64Ν6Ε2 Big Bird έχει εμβέλεια αποκάλυψης έως και 3.000 χλμ. κατά βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς (MRBM) που βρίσκονται πριν το απόγειο, ενώ η εμβέλεια αποκάλυψης έναντι των αεροσκαφών φθάνει τα 350 χλμ., βελτιωμένη ιδιαίτερα κατά χαμηλά ιπτάμενων στόχων. Συνολικά μπορεί να αναγνωρίσει έως 200 στόχους.

To βελτιωμένο κέντρο ελέγχου 54Κ6Ε2 μπορεί να ελέγχει και να διαμοιράζει πληροφορίες σε παλαιότερης γενιάς αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τα S-300 PMU-1 και S-200VE/SA-5 Gammon. Καθώς το ελληνικό διασυνδεδεμένο αντιαεροπορικό δίκτυο είναι Νατοϊκού τύπου, η εταιρεία Almaz-Antey προέβλεψε για την συμβατότητα με Νατοϊκά συστήματα IFF και τη διασύνδεση με δυτικού τύπου πρωτόκολλα επικοινωνιών.

Το επιπρόσθετο ραντάρ πρόσκτησης στόχων LEMZ 96L6E αποτελεί έναν ακόμη ιδιαίτερο αισθητήρα αναγνώρισης. Το βεληνεκές του φθάνει τα 288 χλμ. Έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση στόχων σε οποιοδήποτε ύψος και είναι ικανό να αναπτυχθεί σε 5 λεπτά από στάση. Έτσι ολόκληρη η πυροβολαρχία μπορεί σε 5 λεπτά να ταχθεί για βολή.

Ο νέος βελτιωμένος πύραυλος 48Ν6Ε2 έχει αυξημένο βεληνεκές που φθάνει τα 195 χλμ., υψηλότερη αντοχή σε αντίμετρα, πολεμική κεφαλή που μεγιστοποιεί τα καταστροφικά αποτελέσματα με βαρύτερα θραύσματα καθώς και αυξημένες κινηματικές επιδόσεις που επιτρέπουν την εμπλοκή ακόμη και στόχων που κινούνται μέχρι και 10.000 χλμ/ω.

Η πολεμική του κεφαλή αυξήθηκε στα 145 kg από 100 kg της προηγούμενης έκδοσης, ενσωματώνοντας νέο τρόπο διασποράς των θραυσμάτων, με στόχο την κάλυψη μεγαλύτερης περιοχής κατά την πρόσκρουση. H δε πιθανότητα καταστροφής του στόχου είναι πολύ υψηλή από 80% έως 93%, για στόχο μεγέθους μαχητικού και 80 έως 98% εναντίον πυραύλων cruise όπως ο τουρκικός SOM σε όλες τις εκδόσεις του.

Η αυξημένη πιθανότητα καταστροφής πυραύλων cruise σε σχέση με αεροσκάφη μπορεί να παραξενεύει μερικούς, αλλά με βάση την εταιρεία επιτυγχάνεται λόγω του ότι οι πύραυλοι cruise κινούνται συνήθως σε υπο-ηχητικές ταχύτητες μετατρέποντας τους σε εύκολους στόχους για τον γρήγορα ελισσόμενο πύραυλο 48N6E2.

Όπως είπαμε, οι νέοι πύραυλοι Fakel 9M96E και 9Μ96Ε2 με βεληνεκή 40 και 120 χλμ. έχουν αυξημένες πιθανότητες καταστροφής εναντίον στόχων χαμηλής διατομής ραντάρ, άρα αυτό αφορά και το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X, αν και όποτε γίνει επιχειρησιακό.

Διαθέτουν ενεργή καθοδήγηση ραντάρ που ενεργοποιείται χιλιόμετρα πριν προσεγγίσουν το στόχο.

Μπορούν να εμπλέξουν στόχους σε πάρα πολύ χαμηλά υψόμετρα από τα 5 μέτρα έως τα 22.000 και τα 33.000 μέτρα. Η συγκεκριμένη κατηγορία βλημάτων έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει μικρό βάρος και να καταλαμβάνει μικρό όγκο. Αυτό επιτρέπει την 4πλη συσκευασία στα αντίστοιχα κάνιστρα εκτόξευσης των υπαρχόντων πυραύλων της οικογένειας 48Ν6. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξηθεί η αναχορηγία των πυραύλων σε κάθε εκτοξευτή TEL σε 16 βλήματα (!) ή σε 7 αποτελούμενα από 3 βλήματα 48Ν6Ε2 και 4 βλήματα 9Μ96, αντίστοιχα των πυραύλων Patriot PAC-3.

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα από την αναβάθμιση στο επίπεδο S-300 PMU-2 Favorit είναι:

• Αύξηση της καταστροφικότητας εναντίον βαλλιστικών στόχων που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας την πυροδότηση της πολεμικής κεφαλής του εχθρικού εισερχόμενου πυραύλου.
• Αύξηση της αποτελεσματικότητας κατά υψηλής ευελιξίας επανδρωμένων στόχων, συμπεριλαμβανομένων και στόχων που πετούν από διαφορετικές κατευθύνσεις σε πολύ χαμηλά ύψη.
• Αντοχή στις ηλεκτρονικές παρεμβολές κάθε είδους και σε δύσκολα περιβάλλοντα με ισχυρά φαινόμενα clutter, όπως το θαλάσσιο περιβάλλον του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.
• Αυξημένη εμβέλεια που φθάνει 200 τα χιλιόμετρα.
• Αυξημένη φονικότητα λόγω βαρύτερης και εξυπνότερης πολεμικής κεφαλής κατά εναέριων στόχων.
• Αυξημένες ικανότητες διοίκησης και ελέγχου μέσω του συστήματος 83M6E2 επιτρέποντας την ταυτόχρονη ανίχνευση και εμπλοκή βαλλιστικών πυραύλων, αεροσκαφών και πυραύλων cruise, χωρίς απώλειες στους διαθέσιμους πόρους του ραντάρ.
• Βελτιωμένη απόδοση του συστήματος κατά τη διάρκεια αυτόνομης λειτουργίας που οφείλεται στη χρήση του επόμενης γενιάς ραντάρ LEMZ 96L6E.
• Αυξημένη αναχορηγία βλημάτων που μπορεί ακόμη και να τετραπλασιαστεί ανά εκτοξευτή, χάρη στους νέους πυραύλους 9M96 E/E2.
• Αυξημένη επιβιωσιμότητα ακόμη και εναντίον εισερχόμενων καθοδηγούμενων πυρομαχικών PGM με χαμηλό RCS.
• Πλήρη διασύνδεση με Νατοϊκού τύπου συστήματα.
• Βελτιωμένη επεξεργαστική ισχύ και ιδιαίτερα εξελιγμένο λογισμικό, που προέκυψαν μετά από πολύχρονη εμπειρία και δοκιμές.
• Αυξημένη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής έως και 36 εναέριων στόχων καθοδηγώντας 72 πυραύλους.

Συνολικά η αναβάθμιση των συστοιχιών δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ χρονικά καθώς πέραν του ραντάρ LEMZ 96L6E, όλα τα υπόλοιπα υποσυστήματα μπορούν να αναβαθμιστούν άμεσα στο επίπεδο Ε2. Κατά την αναβάθμιση θα εγκατασταθούν νέες υπολογιστικές μονάδες, νέα απάρτια υποσυστημάτων και πιθανόν κάποια νέας γενιάς τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός.

Η αναβάθμιση του λογισμικού σε κάθε περίπτωση είναι υπόθεση ρουτίνας. Tα δύο συστήματα μπορούν να εκσυγχρονιστούν διαδοχικά σε διάστημα ολίγων μηνών με την παρουσία μιας μικρής ομάδας Ρώσων τεχνικών, χωρίς τα συστήματα να μετακινηθούν από την Κρήτη.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αφορά την απόκτηση των πυραύλων 48Ν6Ε2 και 96ΜΕ2. Το όποιο πρόγραμμα προμήθειας των νέων πυραύλων μπορεί να γίνει τμηματικά και χωρίς απαραίτητα να αντικαταστήσει 1-1 το υπάρχον στοκ των 95 βλημάτων (1 ακόμη βλήμα εκτοξεύτηκε στην άσκηση Λευκός Αετός 13). Είναι μια κίνηση χαμηλού κόστους αλλά μεγάλης επιχειρησιακής αξίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ