Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις θέλουν το ρωσικό σύστημα επακτίου αμύνης K-300P Bastion-P, με σκοπό τη διασφάλιση της επιτυχούς άμυνας/αποτροπής στις ακτές και τα πεδία φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Το σύστημα είχε προταθεί και στην Ελλάδα, προκειμένου να «κλειδώσει» το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (με τρεις αυτοκινούμενες πυροβολαρχίες, δύο στην ηπειρωτική Ελλάδα και μία τρίτη στην Κρήτη είχε «τελειώσει» το τουρκικό Ναυτικό), αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου το 2011.

Μια στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε στο RT Arabic ότι οι συμβάσεις εξοπλισμού μεταξύ της Αιγύπτου και της Ρωσίας του 2015 περιελάμβαναν το σύστημα Bastion, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια 300 km.

Η πηγή σημείωσε ότι η απόκτηση αυτών των συστημάτων από την Αίγυπτο αποτελεί μια σημαντική κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για το Αιγυπτιακό Ναυτικό που θα περιλαμβάνει πρόσβαση σε σύγχρονα αμυντικά συστήματα για χρήση κατά μήκος των ακτών της χώρας.

Πρόσθεσε ότι ένα ενιαίο σύστημα μπορεί να προστατεύσει 600 χιλιόμετρα ακτών και να εξασφαλίσει μια θαλάσσια έκταση 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα επάκτιας άμυνας K-300P Bastion-P μπορεί να κτυπήσει σκάφος επιφανείας σε μια απόσταση άνω των 350 χλμ. πετώντας σε ύψος 14.000 μέτρων και με ταχύτητα 2,5 mach.

Ο πύραυλος φτάνει έως τα 14.000 μέτρα σε ύψος και στη συνέχεια αρχίζει μια μανιώδη κάθοδο έως τα 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας λιγο πριν προσβάλλει το στόχο του, κάτι που τον καθιστά πρακτικά μη ανασχέσιμο.

Η καθοδήγηση του πυραύλου προς το στόχο γίνεται με σύστημα INS/GLONASS για την ενδιάμεση πορεία και ενεργό ερευνητή για το τελικό στάδιο αυτής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, «το σύστημα μπορεί να καταστρέψει στόχους στη θάλασσα σε απόσταση 350 χλμ. και στην ξηρά σε απόσταση 450 χλμ.».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ