Σημαντικές πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή άμυνα αναλαμβάνει η Κομισιόν στον απόηχο των κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η αποσταθεροποίηση στα ανατολικά και οι αναδυόμενες απειλές ασφαλείας για τα κράτη μέλη της Ένωσης κάνουν επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει μια σειρά από σημαντικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση καινοτόμων αμυντικών προγραμμάτων τα οποία πρόκειται να παρουσιάσει στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA – Defence Exhibition Athens που θα πραγματοποιηθεί στις 9-11 Μαΐου 2023 στην Αθήνα.

Για πρώτη φορά μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμμετέχει με δικό της περίπτερο στη DEFEA, αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Στην Αθήνα θα βρεθούν εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DEFIS) για να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που παρέχει η Κομισιόν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF – European Defence Fund) και του Defence Innovation Scheme (EDIS) και να ενημερώσουν όλους τους ενδιαφερόμενους για τη διαδικασία υποβολής προτάσεων και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Εκτός από το περίπτερο, εκπρόσωποι της Επιτροπής θα συμμετέχουν σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και θα πραγματοποιήσουν στοχευμένες παρουσιάσεις.

Επενδύσεις στην άμυνα

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF), ένα συνεργατικό πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που προωθεί τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και τη διαλειτουργικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος του Ταμείου (EDF) είναι η ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ένωσης μέσω καινοτόμων τεχνολογιών αλλά και η δημιουργία αμυντικών συστημάτων νέας γενιάς με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των κρατών μελών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2021, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας χρηματοδότησε 60 συνεργατικά αμυντικά προγράμματα ενώ σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του χώρου.

Στο πλαίσιο της DEFEA, θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα EU Defence Innovation Scheme (EDIS) που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF).

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Κομισιόν ύψους 2 δισεκατομμυρίων που στοχεύει στην προσέλκυση εταιρειών οι οποίες δεν ανήκουν στο «στενό» πλαίσιο της αμυντικής βιομηχανίας αλλά έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνική νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογιστές, δίκτυα 5G, τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη των μελλοντικών αμυντικών συστημάτων.

Στρατηγική Πυξίδα

 Στόχος της Κομισιόν παραμένει η αμυντική αυτονομία της Ένωσης μέσω της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Οι προτεραιότητες άλλωστε, έχουν συμφωνηθεί από κοινού από τα κράτη μέλη και αποτελούν τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό και ως Στρατηγική Πυξίδα.

Το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον σύνθετων απειλών που έχει απέναντι της η Ευρώπη αλλά και η συνεχιζόμενη πίεση στα ανατολικά ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού αλλά καλούν για γενναίες παρεμβάσεις με απώτερο στόχο την ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων της Ένωσης στη ξηρά, τον αέρα, τη θάλασσα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο.

Το περίπτερο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αίθουσα 3, στη θέση Β34 και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις και να έρθουν σε επαφή με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, οι οποίοι θα απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ