Η ΠΝΠ της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την οποία επιχειρεί να «μπαλώσει» τις τραγικές ελλείψεις του ΕΚΑΒ, με μέλη της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των στρατιωτικών. 

Την ώρα μάλιστα που άλλος ένας πολίτης στο Περιστέρι έχασε τη ζωή του με τους συγγενείς του να λαμβάνουν την απάντηση ότι «δεν υπάρχει ασθενοφόρο», η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε προσλήψεις και επιμένει σε αποσπάσεις πυροσβεστών και στρατιωτικών, οι οποίοι δεν έχουν καμία έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, Δημήτρης Μεθενίτης μίλησε για «στοχοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων» και νοοτροπίες που θεωρούν τους στρατιωτικούς «παιδιά για όλες τις δουλειές».

«Υπάρχει μια στοχοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αρχής γεγομένης από τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Σήμερα ήταν για τα ασθενοφόρα, πριν από ένα χρόνο ήταν για τις πυρκαγιές… Δυστυχώς υπάρχει μια νοοτροπία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Για να γίνει όμως μια δουλειά χρειάζεται εκπαίδευση, χρειάζεται να είναι στο επαγγελματικό αντικείμενο και χρειάζεται και πιστοποίηση. Αν διαβάσουμε προσεκτικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα δούμε μέσα στις προϋποθέσεις, τις βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ δεν είναι απλοί οδηγοί. Είναι διασώστες, έχουν περάσει από ειδικές εκπαιδεύσεις» ανέφερε μιλώντας στο AtticaTv.

Παραθέτοντας μάλιστα ένα παράδειγμα, προκάλεσε έντονο προβληματισμό: «Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έρχεται ένας συγγενής ενός τραυματία. Δεν μπορείς να αποδείξεις πότε τραυματίστηκε και αν τραυματίστηκε. Μπορεί να έχω ένα πρόβλημα στον αυχένα εδώ και 10 χρόνια και βγήκε τώρα. Τι κάνω εγώ; Τον μεταφέρω; Ποιος θα μου δώσει εντολή; Πού υπάγομαι διοικητικά; Σε διοικητή νοσοκομείου; Στον αντίστοιχο αξιωματικό υπηρεσίας;».

«Μιλάμε για την υγεία πολιτών και καθίσταται επικίνδυνο»

Σύμφωνα με τον κ. Μεθενίτη εκτός από τις «τρύπες» που θα δημιουργηθούν στο Σώμα από τις αποσπάσεις, δεν υπάρχει η απαραίτητη εκπαίδευση προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών: «Το βασικό ερώτημα είναι: εγώ πληρώ τις προδιαγραφές; Καταρχάς μιλάμε για υποστελεχώσεις μονάδων στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα δημιουργηθούν νέες τρύπες, νέα προβλήματα πολύ σοβαρά, τα οποία πώς θα καλυφθούν και αυτά εκ των έσω; Με ελαστικοποίηση των ωραρίων, του θεσμικού πλαισίου για τις βάρδιες. Στη συνέχεια άνθρωποι που εκτελούν κάποια καθήκοντα θα πάνε σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο για να ασκήσουν καθήκοντα για τα οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί. Η αποστολή μας είναι διαφορετική. Δεν είναι ότι δεν θέλουν οι στρατιωτικοί να βοηθήσουν. Είναι γιατί πλέον μιλάμε για την υγεία πολιτών και καθίσταται επικίνδυνο» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν μας έχουν ενημερώσει για κάποια εκπαίδευση. Το μόνο που χρειάζεται είναι δίπλωμα. Ακόμα και στα διπλώματα υπάρχει αναντιστοιχία, ο κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό. Στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουμε σχολές οδηγών δικές μας. Τα διπλώματα που δίνουνε είναι καθαρά για εσωτερική χρήση, είναι για οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν εγώ θέλω με το ίδιο δίπλωμα κατηγορίας Β, που ζητάει, να χρησιμοποιήσω επίσημα έξω ένα όχημα, πρέπει να πάω σε σχολή και να περάσω άλλες εξετάσεις. Με αυτό το δίπλωμα μπορείτε να οδηγήσετε το στρατιωτικό ασθενοφόρο αλλά όχι το ΕΚΑΒ» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ