Είναι 29 ετών και από παιδί ονειρευόταν να πετάξει με τα Mirage 2000 τα οποία πετούσαν πάνω από το χωριό της πριν προσγειωθούν στην Τανάγρα….

Η Ελληνίδα πιλότος από τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, Θεοδώρα Δούρου, ξεχώρισε στην πρόσφατη άσκηση ATLC (Advanced Tactical Leadership Course), που έγινε στα Εμιράτα. Πρόκειται για την 29χρονη που εντυπωσίασε τους πάντες με τις ικανότητές της και την απόδοσή της στις εξαιρετικά δύσκολες ασκήσεις που διεξάγονται σε αυτήν την κορυφαίου επιπέδου άσκηση.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι κορυφαίοι πιλότοι από χώρες όπως η ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία, ενώ συμμετείχαν και ως παρατηρητές η Αυστραλία και η Ινδία.

Η χώρα μας συμμετείχε με τρία Mirage 2000-5, καθώς και με το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης. Ανάμεσα στους πιλότους που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην άσκηση ήταν και μία υποσμηναγός (Ι).

Η Ελληνίδα πιλότος ξεχώρισε ανάμεσα στους 250 συμμετέχοντες, που είχαν πολυήμερη εκπαίδευση σε διάφορα ακραία σενάρια και πολύ προωθημένες τακτικές εναέριας μάχης.

Ποια είναι η Θεοδώρα Δούρου

Πριν από πέντε περίπου μήνες το MEGA είχε βρεθεί στη “φωλιά” των Mirage 2000-5 στην Τανάγρα, προκειμένου να συναντήσει μια μαχήτρια των αιθέρων, μια Αμαζόνα των Mirage.

Η 29χρονη Θεοδώρα είναι η πλέον μάχιμη γυναίκα χειριστής μαχητικού αυτήν τη στιγμή, καθώς έχει ήδη συμμετάσχει αρκετές φορές σε αερομαχίες με τα μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχοντας καταγράψει και αρκετά «kills».

Το κίνητρό της για να γίνει πιλότος μαχητικού ήταν η αγάπη για την πτήση, βλέποντας τα αεροσκάφη να πετούν πάνω από το χωριό της, τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας.

«Η αγάπη μου για τα αεροπλάνα δημιουργήθηκε από την παιδική μου ηλικία, όταν έβλεπα να περνούν από το χωριό μου. Μεγαλώνοντας θαύμαζα πολύ το επάγγελμα και όταν έμαθα για τη Σχολή Ικάρων, αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω ιπτάμενη στα μαχητικά», είχε δηλώσει στο MEGA.

«Αντράκι» τη χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί της, των οποίων έχει κερδίσει με το «σπαθί της» τον σεβασμό και την  εκτίμηση για τις ικανότητές της. Ο κίνδυνος δεν την τρομάζει, καθώς είναι εκπαιδευμένη να ζει με αυτόν.

«Ο κίνδυνος είναι μέρος του επαγγέλματος και καλούμαστε καθημερινά να τον αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

Πετά κανονικά και σε νυχτερινές πτήσεις επιτήρησης του εθνικού εναέριου χώρου, προστατεύοντας όλους εμάς την ώρα που εργαζόμαστε ή διασκεδάζουμε, και επιβεβαιώνει, παρά τα στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία, πως στην Πολεμική Αεροπορία οι διακρίσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες δεν υπάρχουν.

«Στην Πολεμική Αεροπορία δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Στον κοινωνικό μου περίγυρο υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν με έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν ιπτάμενες στα μαχητικά».

Αυτή η μαχητική γυναίκα φορά την αντί G στολή της, βάζει τη μάσκα της, κλείνει την καλύπτρα της και απογειώνεται από την Τανάγρα, κουβαλώντας στους ώμους της με περηφάνια το εθνόσημο, έχοντας τη στήριξη και της οικογένειάς της από την πρώτη στιγμή.

Κάθε φορά που απογειώνεται η Θεοδώρα για αποστολή αναχαίτισης, είναι δεδομένο πως οι εισβολείς θα είναι «kill από ώρα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ