Της έκδοσης Α8 θα είναι τα άρματα μάχης Leopard 2 που θα αποκτήσει η Νορβηγία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann (KMW). 

Η KMW και η Νορβηγική Υπηρεσία Αμυντικού Υλικού (NDMA) συμφώνησαν να ευθυγραμμίσουν τις προδιαγραφές των 54 νέων Leopard 2 MBT που συνήφθησαν τον Μάρτιο με εκείνες για την προγραμματισμένη προμήθεια του άρματος από τη Γερμανία.

Τα νορβηγικά Leopard 2 θα μοιράζονται όλα τα χαρακτηριστικά της επανακαθορισμένης παραλλαγής 2A8 και θα είναι γνωστό ως Leopard 2A8 NOR. 

Η Γερμανία εισήγαγε τη διαμόρφωση 2A8 ενσωματώνοντας το σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy.

Το Leopard 2A8 NOR έχει κάποια πρόσθετα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το γερμανικό, όπως το ενσωματωμένο σύστημα Kongsberg ICS/CORTEX που χειρίζεται τη μεταφορά δεδομένων στο MBT και την επικοινωνία με άλλα συστήματα μάχης.

Τα Leopards της Νορβηγίας θα παραδοθούν μεταξύ 2026 και 2031 και η σύμβαση είναι εντός του προϋπολογισμού των 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ορίστηκε από το κοινοβούλιο της Νορβηγίας. Στο συμβόλαιο έχει ενσωματωθεί μια επιλογή για άλλα 18 άρματα μάχης.

Η Γερμανία εκτιμάται ότι έχει παραγγείλει περίπου 100 νέας κατασκευής Leopard 2, κόστους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ανάθεση της σύμβασης αναμένεται το 2024, με παραδόσεις από το 2027 έως το 2032.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ