Πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου η τεχνική καθέλκυση της νέας ιταλικής φρεγάτας Spartaco Schergat (F 598),  τύπου  FREMMIT  κλάσης Bergamini.

Η φρεγάτα Spartaco Schergat (F 598), είναι η πρώτη από τις δύο νέες ευρωπαϊκές φρεγάτες πολλαπλών αποστολών (FREMM) που κατασκευάζει η Fincantieri για το Ιταλικό Ναυτικό.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό Ναυτικό διαθέτει τέσσερις φρεγάτες FREMM ASW και τέσσερις φρεγάτες FREMM GP (γενικών καθηκόντων).

Η νέα φρεγάτα Spartaco Schergat (F 598), γνωστή ως FREMM Hybrid  ή GP-e είναι μια νέα έκδοση η οποία θα συνδυάζει τα συστήματα και τις αποστολές των δύο προηγουμένων εκδόσεων σε μια πλατφόρμα.

Αυτή και η Emilio Bianchi (F 599) θα αποτελέσουν τα δύο σκάφη της συγκεκριμένης «κλάσης» ενώ θα χρησιμεύσουν ως βάση για μια νέα έκδοση που ετοιμαζόταν τα ναυπηγεία Orizzonte Sistemi Navali (Fincantieri το 51% και η  Leonardo το υπόλοιπο 49%) η οποία είναι γνωστή έως τώρα ως FREMM EVO και η οποία πιθανότατα θα έχει κοινά στοιχεία με την αμερικανική USS Constelation.

Έτσι οι  δύο νέες FREMM Hybrid έρχονται σε μια νέα διαμόρφωση που περιλαμβάνει το ίδιο σκάφος (εκτόπισμα 6.900 τόνων και μήκος 144,5 μ.)  αλλά με τον εξοπλισμό  αποστολής των FREMM GP (Γενικής Χρήσης) με τον εξοπλισμό  ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) των FREMM-ASW.

Οι νέες φρεγάτες διαθέτουν το σύστημα διαχείρισης μάχης Leonardo SADOC 3 μαζί με το ίδιο πακέτο αισθητήρων των FREMM, ASW που περιλαμβάνει σόναρ κύτους και συρόμενο σόναρ CAPTAS-4 της  Thales.

Οι νέες φρεγάτες θα διαθέτουν τον τελευταίας γενιάς ολοκληρωμένη εξοπλισμό  ηλεκτρονικού πολέμου (IEWS) συμπεριλαμβανομένων των RESM/CESM και RECM, που έχουν απαιτήσει τροποποιήσεις στον δευτερεύοντα ιστό, μαζί με το πιο πρόσφατο πακέτο επικοινωνιών  που είναι ήδη εγκατεστημένο στα σκάφη PPA (Pattugliatori Polivalenti d’Altura) του ιταλικού Ναυτικού.

Ο οπλισμός των σκαφών θα είναι πρακτικά ίδιος με τις προηγούμενες εκό9σεις με το  α/α σύστημα της MBDA Italia SAAM ESD που βασίζεται στην οικογένεια όπλων Aster και το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών Leonardo Kronos Grand Naval 3D, το 127/64 χλστ. ελαφρύ κύριο πυροβόλο και το Super Rapido 76/62 mm στη διαμόρφωση Strales, καθώς και τα δύο τηλεχειριζόμενα οπλικά συστήματα των 25 χλστ.  από τη Leonardo, μαζί με τους εκτοξευτές οκτώ  πυραύλων κατά πλοίων/εδάφους MBDA Teseo και εκτοξευτές τορπιλών.

Οι πρώτες εν πλω δοκιμές αναμένονται για το 2ου τρίμηνο του 2024, πριν το πρώτο σκάφος παραδοθεί στο Ιταλικό Ναυτικό το 2ο τρίμηνο του 2025.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ