Σύμφωνα με δημοσίευμα του Tass στις 28 Νοεμβρίου 2023, το ρωσικό Ναυτικό παρέλαβε πρόσφατα ένα  νέο υποβρύχιο συμβατικής πρόωσης το  Mozhaysk, το οποίο ανήκει στην  κλάση Varshavyanka (Project 636.3) και που  παραδόθηκε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην Αγία Πετρούπολη.

Αρχικά σχεδιασμένα ως εξαγωγική έκδοση της κατηγορίας Project 877EKM “Paltus”, αυτά τα υποβρύχια πολλαπλών χρήσεων έχουν εξαχθεί σε διάφορα έθνη, όπως η Κίνα (Projects 636 και 636M), η Αλγερία, το Βιετνάμ (Project 636.1) και η Ρωσία ( Έργου 636.3).

Τα υποβρύχια της κλάσης έχουν εμβέλεια 400 μιλίων με τρεις κόμβους σε κατάδυση ή 7.500 μίλια με χρήση αναπνευστήρα και  επτά κόμβους, με λειτουργική αυτονομία έως και 45 ημέρες.

Οι παραλλαγές του Project 636.3 έχουν βελτιώσεις σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα σε διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των βελτιωμένων γεννητριών ντίζελ, της αυξημένης ταχύτητας σε κατάδυση και της εκτεταμένης εμβέλειας με χρήση σνόρκελ.

Διαθέτουν επίσης μειωμένα επίπεδα θορύβου, βελτιωμένη εμβέλεια ανίχνευσης στόχων και χαμηλό ακουστικό ίχνος και είναι εξοπλισμένα με αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου και σύγχρονο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ