Την ΤΠΚ «Λάσκος» εντόπισε ο φακός του Aegean Hawk  στο Καστελόριζο, όπως αναφέρει λίγους μήνες νωρίτερα.

Το σκάφος μαζί με άλλα τρία ανήκουν στην κλάση  La Combatante III, με μήκος 56,2 μ., πλάτος 8,3 μ. και εκτόπισμα 430 τόνους.

Η  ΤΠΚ «Λάσκος»  είναι η  πρώτη  από τις τέσσερις πυραυλακάτους (ΤΠΚ) τύπου COMBATTANTE III Α που παραγγέλθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία Constructione Mecanique De Normandie (CMN) στο Cherbourg της Γαλλίας και ανήκει στην 1η Μοίρα Πυραυλακάτων.

Παρελήφθη στις 06-07-1976 (έτος κατασκευής 1976) στο Cherbourg της Γαλλίας και έπλευσε προς την Ελλάδα στις 30-04-77.

Το πλοίο ονομάσθηκε ΤΠΚ “Πλωτάρχης ΛΑΣΚΟΣ ” προς τιμήν του Κυβερνήτου Πλωτάρχη Βασίλειου Λάσκου του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, ο οποίος θυσίασε την ζωή του για την πατρίδα κατά την βύθιση του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ στις 14-09-43 στο στενό Σκιάθου-Πήλιου.

Το ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ είναι το πρώτο από τις  COMBATTANTE III Α που υποβλήθηκε σε εκσυγχρονισμό μέσης ζωής (ΕΜΖ) την περίοδο 2006-2008 στα ναυπηγεία Σύρου.

Ο πυρήνας του (ΕΜΖ) περιελάμβανε την εγκατάσταση του τακτικού συστήματος TMC TACTICOS της εταιρείας THALES.

Επιπλέον τα ραντάρ TRITON, POLLUX και DECCA αντικαταστάθηκαν αντίστοιχα με τα ραντάρ VARIANT, το Η/Ο και ραντάρ σύστημα LIROD MK2, και BME-SCOUT MK2.

Τέλος το Η/Ο MiIRADOR εγκαταστάθηκε στον πρυμναίο ιστό του πλοίου, ο οποίος φαίνεται περίπου στο 0:40 του βίντεο.

Ο οπλισμός του αποτελείται από δύο πυροβόλα OTO-MELARA 76/62, δύο δίκανα αντιαεροπορικά  πυροβόλα EMERLEC  των 30 χλστ. τέσσερεις εκτοξευτές Κ/Β Ε-Ε HARPOON  και δύο Τ/Σ TORO S5/3 με κατευθυνόμενες Τ/Λ SST-4.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ