Πραγματοποιήθηκε στις   29 Σεπτεμβρίου 2023, η τελετή Τελικής Επίσημης Παραλαβής (FOA) στο ιταλικό Ναυτικό για το τρίτο «περιπολικό» πλοίο πολλαπλών χρήσεων (PPA3), με το όνομα Raimondo Montecuccoli, στο Ναυπηγείο Muggiano στη Λα Σπέτσια.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε μετά την τελική επίσημη αναθεώρηση αποδοχής στις 26 Σεπτεμβρίου. Το Raimondo Montecuccoli είναι το  πρώτο πλοίο της κλάσης Thaon di Revel στη διαμόρφωση “LIGHT PLUS”. Η παραλλαγή ενσωματώνει πρόσθετες δυνατότητες όπως οι πύραυλοι SAAM-ESD, ραντάρ AESA στη ζώνη C και ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού  πολέμου.

Η προσθήκη στο ιταλικό Ναυτικό ακολουθεί προηγούμενες παραδόσεις: το Thaon di Revel τον Μάρτιο του 2022 και το Francesco Morosini τον Οκτώβριο του 2022.

Με την ένταξη του Raimondo Montecuccoli, το ιταλικό Ναυτικό έχει ένα νέο σκάφος για να ενσωματώσει στον επιχειρησιακό του στόλο.

Το πλοίο αν και χαρακτηρίζεται ως «πειπολικό» ΄χει διαστάσεις φρεγάτας με πλήρες εκτόπισμα 5.880 τόνων,  μήκος 143 μέτρων, πλάτος 16,5 μ, και  σύστημα πρόωσης CODAG CC.

Αυτό περιλαμβάνει έναν αεριοστρόβιλο General Electric/Avio LM2500+G4 και δύο πετρελαιοκινητήρες MTU 20V 8000 M91L, επικουρούμενους  από τέσσερις γεννήτριες M.A.N. GenSets.

Το σκάφος μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 27 κόμβους με τον στρόβιλο του και 25 κόμβους με τους κινητήρες ντίζελ.

Η εμβέλειά του  είναι 5.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 15 κόμβων. Ανάλογα με τη διαμόρφωσή του, το μέγεθος του πληρώματος ποικίλλει από 90 έως 120 άτομα, με επιπλέον χώρο για πληρώματα ελικοπτέρων και προαιρετικές ομάδες ειδικών δυνάμεων.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες και συστήματα επεξεργασίας κυρίως από τη Leonardo-Finmeccanica, που περιλαμβάνουν ραντάρ, αισθητήρες υπέρυθρης αναζήτησης, συστήματα ελέγχου πυρός και αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο οπλισμός περιλαμβάνει πυροβόλα Oto Melara, αντιπλοϊκούς πυραύλους Teseo και τορπίλες Black Arrow. Το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει δύο δύο ελικόπτερα SH90 και ένα AW101, με διπλό υπόστεγο και διαθέσιμο θάλαμο πτήσης.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ