Η Sikorsky, εταιρεία της Lockheed Martin, ολοκλήρωσε τις δοκιμές των ολοκληρωμένων συστημάτων αποστολών και αισθητήρων των τριών ελικοπτέρων MH-60R SEAHAWK® του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2023. Οι δοκιμές αυτές επικυρώνουν ότι κάθε ελικόπτερο είναι έτοιμο να εκτελέσει όλες τις αποστολές του, ανθυποβρυχιακές ή επιφανείας επιχειρώντας τόσο από πλοία όσο και την ξηρά.

«Τα κοινά χαρακτηριστικά (commonality) των ελληνικών MH-60R SEAHAWK® με τα 330 MH-60R και 250 MH-60S SEAHAWK®, καθώς και με τον παγκόσμιο στόλο ελικοπτέρων BLACK HAWK, επιτρέπουν στη Sikorsky και στο U.S. Navy να συνεχίσουν την υποστήριξη και εκσυχρονισμό αυτής της δοκιμασμένης επιχειρησιακά πλατφόρμας ώστε να διατηρούν στο μέγιστο την επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα και δυνατότητα αποτροπής απειλών» είπε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Sikorsky, Paul Lemmo. Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με εννιά ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R.

Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις— τέσσερα τον Ιούλιο του 2020, και τρία τον Απρίλιο το 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την Αμερικανική Κυβέρνηση. Τα πρώτα τρία ΜΗ-60R θα φτάσουν στην Ελλάδα στις αρχές του 2024 μέσα σε μεταγωγικά αεροσκάφη του U.S. Navy. Τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 SEAHAWK στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι. Γνωστά και ως Aegean Hawks, τα ελικόπτερα αυτά είχαν αγοραστεί απευθείας από τη Sikorsky μεταξύ του 1994 και 2005.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ