Την ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας ανακοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας  Κριστόφ βαν ντερ Μάατ σε ένα πρόγραμμα που μπορεί να φτάσει έως και τα 3,5 δισ.€. όπως ανακοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός κύριος ανάδοχος του έργου θα είναι τα ναυπηγεία Damen Naval, για το σκάφος και η Thales για τα ηλεκτρονικά συστήματα, αν και ακόμη οι τελικές συμφωνίες είναι υπό διαπραγμάτευση.

Η πρώτη νέα φρεγάτα αναμένεται να είναι έτοιμη το 2036. Το ολλανδικό Ναυτικό χρησιμοποιεί σήμερα τέσσερις φρεγάτες κλάσης Zeven Provinciën- τις οποίες ενέταξε σε υπηρεσία μεταξύ 2002 και 2005. Ο λόγος για την δημιουργία της νέας κλάσης είναι οι συνεχώς αυξανόμενες απειλές όπως οι πολυηχητικοί πύραυλοι αλλά και κάθε είδους μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

H Ολλανδία αναζητά για αυτό το νέο πρόγραμμα άλλες χώρες που θα ήθελαν επίσης να επενδύσουν στην σχεδίαση, ανάπτυξη και ναυπήγηση των νέων μονάδων. Τέτοιες χώρες μπορεί να είναι η Γερμανία, η Δανία ή η Νορβηγία, όπως είπε ο βαν ντερ Μάατ δεν υπάρχει ακόμη κάτι το συγκεκριμένα ως συμφωνία.

Η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει κοινή ανάπτυξη, ναυπήγηση, εκπαίδευση και συντήρηση κύκλου ζωής.

«Η Ολλανδία θα είναι επικεφαλής του προγράμματος αλλά θα θέλαμε και άλλες χώρες να συνεργαστούν μαζί μας», είπε.

Η παράδοση του πρώτου σκάφους εκτιμάται για το 2034, ενώ το τελευταίο από τα τέσσερα σκάφη εκτιμάται να παραδοθεί το 2041.

Οι νέες φρεγάτες θα διαθέτουν πολυεπίπεδη αεράμυνα, με προτίμηση για διάφορα  βεληνεκή πυραύλων , ανέφερε το υπουργείο. Τα πλοία θα είναι επίσης εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ Tomahawk και Naval Strike Missile της Kongsberg.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ