Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Fujian σημειώνει πρόοδο προς την προγραμματισμένη παράδοσή του στο Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) το 2025.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι τα συστήματα ηλεκτρομαγνητικών καταπέλτων του αεροπλανοφόρου έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τον εντοπισμό σφαλμάτων, ανοίγοντας το δρόμο για τις θαλάσσιες δοκιμές.

Ο Song Zhongping, πρώην αξιωματικός του κινεζικού Ναυτικού, επιβεβαίωσε ότι η αφαίρεση των προστατευτικών καλυμμάτων από τους ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες υποδηλώνει την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

«Αυτό σημαίνει ότι τα  συστήματα εκτόξευσης των αεροσκαφών λειτουργούν και θα δοκιμαστούν εν πλω», είπε ο Song.

Ο Σονγκ σημείωσε επίσης  ότι οι πρώτες θαλάσσιες δοκιμές θα περιορίζονταν στα παράκτια ύδατα και θα μπορούσαν να διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο. Οι δοκιμές θα επικεντρωθούν στην αξιολόγηση των συστημάτων πρόωσης, πλοήγησης και επικοινωνίας.

Το Fujian αναμένεται να διαθέτει ως κύριο μαχητικό το J-15T, μια αναβαθμισμένη έκδοση του μοναδικού κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους που μεταφέρεται σε αεροπλανοφόρα, του J-15 «Flying Shark». Δορυφορικές εικόνες από την εκπαιδευτική βάση του PLA κοντά στο Xingcheng στη βορειοανατολική επαρχία Liaoning αποκάλυψαν ότι το πλήρωμα  εκπαιδεύεται για επιχειρήσεις απονήωσης και προσνήωσης του  J-15T.

Η Κίνα βρίσκεται επίσης στη διαδικασία ανάπτυξης μιας νέας γενιάς μαχητικών stealth που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα αεροσκάφη F-35C του Ναυτικού των ΗΠΑ. Το ίδιο το Fujian είναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο που χρησιμοποιεί σύστημα ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη, ακολουθώντας την κλάση Gerald R. Ford του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Αρχικά σχεδιασμένο με συμβατικούς ατμοκίνητους καταπέλτες, το Fujian υπέστη αλλαγή σχεδιασμού το 2017 μετά από οδηγία του προέδρου Xi Jinping.

Με εκτόπισμα που ξεπερνά τους 80.000 τόνους, το Fujian είναι το πρώτο στην κλάση πολεμικών πλοίων Type 003 του Ναυτικού PLA. Έχει υποβληθεί σε διάφορες δοκιμές από συμπεριλαμβανομένων δοκιμών πρόσδεσης και πρόωσης στο ναυπηγείο της Σαγκάης όπου ναυπηγήθηκε.

Αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, το κινεζικό αεροπλανοφόρο αναμένεται να ενταχθεί στις τάξεις του κινεζικού Ναυτικού έως το 2025.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ