Πραγματοποιήθηκε  η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων», της πρώτης FDI για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έδωσε το «παρών» στην τελετή καθέλκυσης, χωρίς όμως την παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα  «ύφεσης» προς την Τουρκία με την απουσία του από την τελετή.

Αντ΄αυτού ο πρωθυπουργός φρόντισε να βρεθεί  σήμερα στην Κοζάνη και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι μια  παρουσία του στο Λοριάν της Γαλλίας αφενός θα έστελνε το λάθος μήνυμα στην Τουρκία περί υπερεξοπλισμού της Ελλάδας, αφετέρου δε, αποκλείοντας την παραγγελία κάποιου άλλου σκάφους όπως για παράδειγμα της 4ης FDI, ζήτημα το οποίο έχει λήξει και τυπικά πια.

Ενδεχομένως να σημαίνει και μια γενικότερη επιβράδυνση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας καθώς εάν παρίστατο στην καθέλκυση θα έπρεπε να κάνει και γενικότερες δηλώσεις προόδου των προγραμμάτων, κάτι που πιθανόν να μην επιθυμούσε.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος δίνει το ¨παρών”  πάντα σε όλες τις καθελκύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων.  

Ν.Δένδιας:  «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Σε δηλώσεις του ο Ν.Δένδιας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Είναι χαρά και μεγάλη τιμή για εμένα που βρίσκομαι σήμερα πάνω στο κατάστρωμα της Φρεγάτας «Κίμων», της νέας υπερσύγχρονης Φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Περνάμε σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα. Η Φρεγάτα αυτή, μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα.

Βλέπουμε εδώ ένα ακόμη αποτέλεσμα της Συμφωνίας που μαζί με τον αγαπητό μου συνάδελφο Νίκο Παναγιωτόπουλο, τότε ως Υπουργό Άμυνας, είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία -τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας- και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι΄ αυτό.

Θα ήθελα επίσης καταληκτικά να πω το εξής: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον Εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ