Σε άσκηση του ΝΑΤΟ συμμετείχε το ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένο υποβρύχιο BlueWhale το οποίο έχει κατασκευάσει η ισραηλινή Αεροπορική Βιομηχανία (ΙΑΙ).

Όπως αναφέρεται το υποβρύχιο μετείχε στην άσκηση του ΝΑΤΟ REPMUS23, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου. Η ΙΑΙ έχει συνεργαστεί με την Atlas Elektronik στον τομέα των συστημάτων σόναρ.

Το ELI-3325 BlueWhale έχει μήκος 10,9 μέτρα και διάμετρο 1,12 μέτρα και το  βάρος του ανέρχεται περίπου στους 5,5 τόνους. Ανάλογα με τη φύση της αποστολής μπορεί να επιχειρεί για έως και 30 ημέρες.

Η μέγιστη  ταχύτητα του στους 7 κόμβους. Το υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με διάφορους αισθητήρες, όπως ραντάρ, EO/IR, SIGINT και σόναρ.

Ενσωματώνει επίσης SATCOM για επικοινωνία, διευκολύνοντας τη μετάδοση δεδομένων στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου μέσω δορυφορικού καναλιού.

Το BlueWhale είναι ικανό να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες. Μπορεί να ανιχνεύσει υποβρύχια χρησιμοποιώντας συρόμενη διάταξη σόναρ(TAS), να ανιχνεύσει νάρκες και να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις που σχετίζονται με συλλογή πληροφοριών, όπως και να χρησιμοποιηθεί από  Ειδικές Δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ