Πάνω από 30 πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σάλπαραν από τη Σεβαστούπολη και το Νοβοροσίσκ κατά τη διάρκεια των ασκήσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ελιγμών μεγάλης κλίμακας του ρωσικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας αναφέρεται: «Περισσότερα από 30 πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σάλπαραν από τη Σεβαστούπολη και το Νοβοροσίσκ σύμφωνα με το σχέδιο άσκησης».

Επισημαίνεται πως ότι τα πλοία και οι μονάδες των παράκτιων στρατευμάτων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετέβησαν στην περιοχή και στα πεδία εκπαίδευσης κατά το αρχικό στάδιο των ασκήσεων.

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τονίζει: «Σκοπός της άσκησης είναι η υπεράσπιση της θαλάσσιας ακτής της χερσονήσου της Κριμαίας, των βάσεων των δυνάμεων (στρατευμάτων) του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, των αντικειμένων του οικονομικού τομέα της χώρας, των θαλάσσιων επικοινωνιών, καθώς και των περιοχών ναυτικής οικονομικής δραστηριότητας από πιθανές στρατιωτικές απειλές υποτιθέμενου εχθρού».

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, ναυτικοί σχηματισμοί και μονάδες παράκτιων στρατευμάτων, η Αεροπορία του Στόλου θα πραγματοποιήσει μια σειρά βολών πυραύλων και πυρομαχικών και επιθέσεων πυραύλων και βομβών κατά θαλάσσιων, παράκτιων και εναέριων στόχων.

Περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία, δηλαδή φρεγάτες, περιπολικά, μικρά πυραυλικά πλοία, αποβατικά πλοία, μικρά ανθυποβρυχιακά πλοία και πλοία ναρκοπροστασίας, συμμετέχουν στις ασκήσεις.

Οι ασκήσεις ναυτικών δυνάμεων, ναυτικής αεροπορίας και μονάδων των παράκτιων στρατευμάτων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο προετοιμασίας ναυτικών ασκήσεων υπό τη γενική εποπτεία του Αρχηγού του Ναυτικού της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο εκπαίδευσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων για το 2022, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο διεξάγεται σειρά ναυτικών ασκήσεων σε όλους τους τομείς ευθύνης των Στόλων υπό τη γενική επίβλεψη του Ανώτατου Διοικητή του Ναυτικού, Ναυάρχου Νικολάι Εβμένοφ.

Ως εκ τούτου, συνολικά σχεδιάζεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, περισσότερα από 60 αεροσκάφη, 1.000 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού και περίπου 10.000 στρατιωτικό προσωπικό στις εν λόγω ασκήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ