Το Ισραήλ θα προμηθευτεί 3 νέα προηγμένα υποβρύχια κλάσης «Ντακάρ»

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, «έπεσαν οι υπογραφές» με την γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems για την κατασκευή και ανάπτυξη τριών νέων προηγμένων υποβρυχίων κλάσης «Ντακάρ».

Η αξία της σύμβασης αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης, καθώς φαίνεται πως η τελική τιμή για το συνολικό εξοπλιστικό «πακέτο» αυξήθηκε κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον υπολογίζεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ο λόγος όμως για την αλλαγή στην τιμή οφείλεται στο γεγονός ότι τα νέα προηγμένα ισραηλινά υποβρύχια φαίνεται πως θα διαθέτουν τρομακτική δύναμη πυρός, με σύστημα κάθετης εκτόξευσης (Vetical Launch System – VLS) με τέσσερα έως έξι «κελιά».

Αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς, εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές για δεύτερο πυρηνικό πλήγμα, καθώς επίσης και 16 τορπιλοσωλήνες, από τους οποίους θα μπορούν να εκτοξευτούν και μη επανδρωμένα υποβρύχια συστήματα, ενώ το υποβρύχιο αναμένεται να έχει μεγαλύτερο μήκος, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χώρος για την ενσωμάτωση των νέων οπλικών συστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία αξίας άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ  για την βιομηχανική στρατηγική συνεργασία Ισραήλ και Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει επενδύσεις σε ισραηλινές αμυντικές εταιρείες, την κατασκευή εκπαιδευτικού προσομοιωτή στο Ισραήλ καθώς και την προμήθεια ανταλλακτικών.

Βάσει των όσων μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το πρώτο υποβρύχιο αναμένεται να παραδοθεί μέσα σε 5 χρόνια, δηλαδή το 2027.

Η υπόθεση προμήθειας των τριών γερμανικών υποβρυχίων έχει απασχολήσει την πολιτική σκηνή της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Την προηγούμενη Παρασκευή, τα γραφεία των Ισραηλινών Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών είχαν δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα ψήφιζε την περασμένη Κυριακή την σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής για τη λεγόμενη «υπόθεση των υποβρυχίων», όμως τελικά αυτό δεν έγινε και η διαδικασία καθυστέρησε λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων Ισραηλινών και Γερμανών.

Αντιθέτως, η συμφωνία εγκρίθηκε «στα κρυφά» από την υπουργική Επιτροπή προμηθειών δίχως να ειδοποιηθεί ή να ενημερωθεί το κοινοβούλιο της χώρας, πιθανώς επειδή ήταν γνωστό στην κυβέρνηση ότι αρκετοί βουλευτές θα ασκούσαν κριτική και θα ήταν αντίθετοι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μετά και την αύξηση στην τιμή απόκτησης των υποβρυχίων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV