Μπορεί τα ελληνικά ΜΜΕ να βλέπουν «κατάρρευση» της τουρκικής οικονομίας αλλά η Άγκυρα συνεχίζει να δημιουργεί και να παράγει συνεχώς νέα δικά της οπλικά συστήματα με τα οποία στο τέλος δεν θα έχει καμία εξάρτηση από ξένους προμηθευτές.

Στο υποβρύχιο TCG Preveze, το πρώτο Type 209/1400 που είχε παραλάβει η Τουρκία, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του συστήματος διαχείρισης μάχης MUREN, το οποίο αποτελεί σχεδίαση του ινστιτούτου TUBITAK BILGEM και του τουρκικού Ναυτικού, με υποκατασκευαστές πολλές τουρκικές εταιρίες, ανάμεσα τους τις Havelsan, Yaltes, Meteksan, STM.

Το νέο σύστημα μάχης που είναι πλέον σε φάση δοκιμών, αποτελεί κύριο μέρος της αναβάθμισης μέσης ζωής των 4 υποβρυχίων της συγκεκριμένης κλάσης σκαφών, τα οποία παραλήφθηκαν στην δεκαετία του 90 και είναι ήδη 20+ ετών. Το MUREN εξελίσσεται από το 2017, ενώ πέρυσι λειτούργησε και ειδικό εργαστήριο δοκιμών στην ξηρά.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν πως το MUREN θα μπορεί να ελέγξει και να συνδυάσει πάνω από 20 διαφορετικούς αισθητήρες, οπλικά συστήματα και συστήματα πλοήγησης, ανάμεσα τους τα σόναρ του σκάφους, να λειτουργήσει ως σύστημα διοίκησης και βολής αλλά και κατεύθυνσης των τορπιλών.

Πρόθεση του τουρκικού Ναυτικού είναι με το MUREN σε συνδυασμό με τις εγχώριας κατασκευής τορπίλες AKYA, όπως και με άλλα ηλεκτρονικά και συστήματα, συμπεριλαμβανομένου νέου sonar, να «τουρκοποιήσει» σε μεγάλο βαθμό τον στόλο των υποβρυχίων της, ώστε να μειώσει την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές.

Οι δοκιμές τώρα διεξάγονται με το Preveze στα ναυπηγεία Golcuk, και αναμένεται να ακολουθήσουν οι θαλάσσιες με στόχο την ένταξη σε υπηρεσία εντός του 2022. Θα ακολουθήσουν και τα άλλα 3 υποβρύχια της κλάσης, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν το MUREN θα ενσωματωθεί στα νέα Type 214 που αυτή την εποχή χτίζει η Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ