Δύο νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα είναι ο βασικός εξοπλισμός του τουρκικού αεροπλανοφόρου TCG Anadolu και θα είναι το πρώτο πλοίο του τύπου της ιστορίας που θα εξοπλίζεται μόνο με μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη.

To πρώτο θα είναι το Bayractar TB3, με κεκλιμένα πτερύγια του, με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Haluk Bayraktar να τονίζει ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση του νέου μη επανδρωμένου οχήματος αναμένεται εντός του 2022.

Ο Haluk Bayraktar, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το νέο Unmmaned Aerial Vehicle – UAV, θα είναι σε θέση να απογειώνεται από το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, που θα ενταχθεί σε υπηρεσία τους πρώτους μήνες του 2022.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Καθώς όλοι μιλούν για το πώς η τεχνολογία των drone αλλάζει τα δόγματα επιχειρήσεων ένας από τους επόμενους στόχους μας είναι το drone TB3, ικανό να απογειωθεί και να προσγειωθεί στο TCG Anadolu», ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας όσα λένε ειδικοί και αμυντικοί

Στη συνέχεια, ο Τούρκος CEO έχει ιδιαίτερη αναφορά για πρώτη φορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα αεριωθούμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έχει αναλάβει η εταιρεία του, το οποίο αποκαλύφθηκε στα μέσα του καλοκαιριού του 2021 και ονομάζεται «Muharip İnsansız Uçak Sistemi – MİUS».

Το νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος θα είναι ικανό να επιχειρεί σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, ενώ θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 5,5 τόνους, με ωφέλιμο φορτίο 1,5 τόνο.

Επίσης, θα διαθέτει χαρακτηριστικά stealth,  θα είναι σε θέση να επιχειρεί σε συνδυασμό με συμβατικά αεροσκάφη, θα φέρει πυραύλους αέρος – αέρος, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητά του να εκτελεί ελιγμούς, προκειμένου να διεισδύει σε περιοχές που προστατεύονται από την εχθρικής αεράμυνα. Αυτό προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ