H γεωπολιτική «καραμπόλα» που προκάλεσε το AUKUS κυριολεκτικά έσωσε την Ελλάδα την τελευταία στιγμή ώστε να καταλήξει στην αποδοχή της γαλλικής πρότασης που της αποφέρει ένα όπλο «εγγυητή της ελληνικής υπεροχής στην θάλασσα».

Με την ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την αγορά 3+1 φρεγατών τύπου Belharra (FDI HN), ο γαλλικός όμιλος Naval Group δήλωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά την υπεροχή στην θάλασσα.

Οι φρεγάτες θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο της πόλης Λοριάν και χαρακτηρίζονται από τη Naval Group ως «πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα».

Η ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας:

«Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Έλληνας Υπουργός Άμυνας, ο Πιέρ Ερίκ Πομελέ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group και ο Ερίκ Μπερανζέ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA (σ.σ. ευρωπαϊκή πολυεθνική κατασκευάστρια και προγραμματίστρια πυραύλων), υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στις 28 Σεπτεμβρίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια τριών φρεγατών FDI HN και των εξοπλισμών τους προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με προοπτική για μία επιπλέον φρεγάτα.

Οι φρεγάτες FDI θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο Lorient του Naval Group, όπου η δεύτερη της σειράς μόλις μπήκε στην παραγωγή. Οι FDI HN θα είναι ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα.

Με τις φρεγάτες άμυνας και παρέμβασης, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει υπερσύγχρονο στόλο επιφανείας υψηλής απόδοσης.

Μια φρεγάτα πρώτης κατηγορίας, η FDI HN συνδυάζει τις καλύτερες τεχνολογίες της Naval Group, της Thales και της MBDA, οι οποίες θα προμηθεύσουν τους πυραύλους ASTER 30 B1 και Exocet MM40 Block 3c. Θα είναι πλήρως διαλειτουργικό με τους στόλους της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα γίνει ο δεύτερος πελάτης αυτής της φρεγάτας πολλαπλών αποστολών, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό μονάδων που παράγονται, από πέντε για το Γαλλικό Ναυτικό σε οκτώ συν μία, ως οψιόν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ