Παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Πακιστανού ομολόγου του, Arif Alvi, καθώς επίσης αρκετών Τούρκων και Πακιστανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η τελετή κατά τη οποία καθελκύστηκε η πρώτη τουρκικής κατασκευής κορβέτα κλάσης ADA που αναμένεται σε λίγα χρόνια να ενταχθεί επισήμως στις τάξεις του Ναυτικού του Πακιστάν.

Παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Πακιστανού ομολόγου του, Πρόεδρου Arif Alvi, καθώς επίσης αρκετών Τούρκων και Πακιστανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αποτύπωσε την στρατηγική σημασία που έχει η συμμαχία των δύο χωρών.

Το Πακιστάν και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερα θερμές έως και «αδελφικές» σχέσεις, με τους Πακιστανούς να έχουν δείξει εμπράκτως την συμπαράσταση αλλά και την υποστήριξή τους στις τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις και αξιώσεις στο Αιγαίο αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, η Τουρκία «ανταποδίδει» με την αμυντική της βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα με το αναπτυξιακό πρόγραμμα ναυπήγησης MILGEM, τους «καρπούς» του οποίου θα παραλάβει το Πακιστάν, με την πρώτη κορβέτα κλάσης ADA που ονομάστηκε «PNS Babur».

? | The first ship of Pakistan MILGEM Corvette Project launched into the Sea of Marmara in Istanbul. pic.twitter.com/218dvU5eVq

— EHA News (@eha_news) August 15, 2021

Το πολεμικό πλοίο καθελκύστηκε προχθές Κυριακή στο Ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης και αναμένεται να παραδοθεί στο Ναυτικό του Πακιστάν μεταξύ 2023 και 2024, ενώ η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Ιούλιο του 2018 αφορά τη συνολική προμήθεια τεσσάρων κορβετών κλάσης ADA μέχρι το 2025, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την διάρκεια των δηλώσεών του, στο πλαίσιο της τελετής καθέλκυσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρώτες κορβέτες θα κατασκευαστούν σε τουρκικά ναυπηγεία, ενώ τα υπόλοιπα δύο σε πακιστανικά.

Η κορβέτα κλάσης Ada είναι μια κατηγορία κύριων μονάδων επιφανείας που εξειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες του τουρκικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του προγράμματος «εθνικού πλοίου – MILGEM», το οποίο ακόμα αφορά και την κατασκευή φρεγατών πολλαπλών ρόλων που θα είναι ικανές να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα αποστολών όπως αναγνώριση, επιτήρηση, έγκαιρη προειδοποίηση, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αμφίβιες επιχειρήσεις, περιπολίες ανοικτής θάλασσας, ενώ όσον αφορά την Ουκρανία, το Ναυτικό της χώρας θέλει να χρησιμοποιήσει τις δύο κορβέτες τόσο στην Μαύρη όσο και στην Αζοφική Θάλασσα απέναντι στις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις.

Η κορβέτα κλάσης Ada τροφοδοτείται από ένα σύστημα πρόωσης Combined diesel and gas (CODAG) που περιλαμβάνει 1 αεριοστρόβιλο και 2 κινητήρες ντίζελ, με τελική ταχύτητα 30 κόμβων και μέγιστη εμβέλεια πλεύσης 3.500 ναυτικά μίλια με 15 κόμβους. Έχει πλήρωμα 93 ατόμων, μήκος 99,56 μέτρα και εκτόπισμα 2.400 τόνων και μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου S-70 Seahawk.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ