Άσκηση “Mavi Vatan”: Προσομοίωση επίθεσης σε ΤΠΚ του ΠΝ από τουρκικό UAV TB.2 Bayraktar

Δείτε βίντεο από την άσκηση που πραγματοποίησε το τουρκικό Ναυτικό στο Αιγαίο. Στις εικόνες UAV τύπου Bauraktar TB.2 πραγματοποιεί επίθεση κατά στόχου που προσομοιάζει σκάφος επιφανείας με βλήματα MAM-L.

Τα τουρκικά UAV πρόκειται να αποτελέσουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τα σκάφη επιφανείας του ΠΝ, μεγαλύτερο ακόμη και από τα μαχητικά αεροσκάφη. Αυτό γιατί πετώντας σε μεγάλους αριθμούς και μεταφέροντας βλήματα MAM-L με εμβέλεια από 8 έως και 15 χλμ. μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο η προσβολή του στόχου γίνεται κοντά σε ακτή μια τακτική που ακολουθούν συχνά οι ΤΠΚ του ΠΝ, καθώς αγκιστρώνονται σε ακτές νησιών, κάτι που κάνει τον εντοπισμού τους από εναέρια μέσα θεωρητικά πιο δύσκολο.

Παράλληλα η αδυναμία των σύγχρονων ραντάρ έρευνας αέρος, πόσο μάλλον των παλαιών που διαθέτουν οι φρεγάτες του ΠΝ, να αναγνωρίσουν ως στόχο τα αργά κινούμενα τουρκικά UAV τα κάνει έως και ένα σημείο πρακτικά μη ανασχέσιμα.  

Ακόμη όμως και να εντοπίζονταν, σε επιθέσεις κορεσμού, είναι αδύνατο για ένα σκάφος επιφανείας να φύγει αλώβητο από μια τέτοια προσβολή, ιδιαίτερα εάν ο πύραυλος κτυπήσει τη γέφυρα του σκάφους.

Όταν δε η προσβολή έχει ως στόχο τις παλαιότερες τΠΚ του ΠΝ Combattante που δεν διαθέτουν ούτε σύστημα εγγύς αμύνης, τότε η εξουδετέρωσή τους είναι πολύ πιθανή. Σίγουρα ο MAM-L δεν αρκεί για να βυθιστεί ένα σκάφος έστω και εκτοπίσματος 400 τόνων μπορεί όμως να του προκαλέσει τέτοιες ζημιές που να το εξουδετερώσει.

Επιπρόσθετα δ, επειδή οι Τούρκοι πάντα προαναγγέλλουν τις κινήσεις τους, σε περίπτωση που σημειωθεί ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, ή κάτι πολύ μεγαλύτερο, ο εναέριος χώρος θα γεμίσει από δεκάδες τέτοια UAV, που θα αναζητούν τα σκάφη του ΠΝ.

Έχει απασχολήσει κάποιον στο ΠΝ ή το ΓΕΕΘΑ η απειλή αυτή;

 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV