Την πρώτη ναυτική βάση της στην Αφρική ιδρύει η Ρωσία

Στο λιμάνι Σουδάν εισήλθε το πρώτο ρωσικό πολεμικό πλοίο, όπου η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει ναυτική βάση στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας του Σουδάν.

Η κρατική υπηρεσία Interfax ανέφερε, επικαλούμενη τον ρωσικό στόλο την Κυριακή, ότι το “Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς” είναι το πρώτο ρωσικό πολεμικό πλοίο που εισήλθε σε αυτό το λιμάνι.

Νωρίτερα, τον Νοέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει συμφωνία για τη δημιουργία ενός κέντρου υποστήριξης εφοδιασμού ικανού για να αγκυροβολήσουν πυρηνικά πλοία επιφανείας στο Σουδάν.

Οι εργασίες επισκευής και ανεφοδιασμού θα πραγματοποιηθούν εκεί.

Η συμφωνία έχει διάρκεια 25 ετών, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα έχει το δικαίωμα να μεταφέρει όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό μέσω λιμένων και αεροδρομίων του Σουδάν.

Η Ρωσία εξερευνά την Αφρική με σκοπό να βελτιώσει τη γεωπολιτική της θέση και υπέγραψε συμφωνία τον Μάιο του 2019 με το Σουδάν βάσει της οποίας θα συνεργαστούν στρατιωτικά και πολιτικά και αυτή θα διαρκέσει για επτά χρόνια.

Έτσι, η ναυτική βάση της Ερυθράς Θάλασσας θα είναι η πρώτη της Ρωσίας στην Αφρική και η δεύτερη σε ξένο έδαφος, μετά τον Τάρτους στη Συρία.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV