Η ισραηλινή πολεμική βιομηχανία πρωτοπορεί στον χώρο των UAV και USV με μία καινοτόμο ιδέα. Πρόσφατα η  Ισραηλινή  εταιρεία Elbit Systems  κατάφερε να  τοποθετήσει μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα  Skylark C, στο επίσης μη επανδρωμένο  θαλάσσιο επιφανειακό όχημά της Seagull (USV).

Το Seagull, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε λειτουργία και μοιάζει με περιπολικό σκάφος, σχεδιάστηκε ως λύση  πρωτίστως για αποστολές ανθυποβρυχιακού και αντιναρκικού πολέμου. Η εν λόγω Ισραηλινή εταιρεία ανακοίνωσε στις 8 Ιουλίου 2020,ότι είχε δοκιμάσει το νέο μη επανδρωμένο σύνθετο σύστημά της,ως μέσο παροχής νέων δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών για τις ναυτικές δυνάμεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό η προσθήκη ενός UAV επεκτείνει κατά πολύ τις  ήδη μεγάλες δυνατότητες του Seagull. Με βάρος απογείωσης 15 κιλών, το Skylark C παρέχει δυνατότητα εικόνας που μπορεί να μεταδοθεί και σε επίγειες Μονάδες.

Το Skylark C παρουσιάστηκε το 2016 ως εναέριο μέσο  αναγνώρισης,παροχής  πληροφοριών, παρακολούθησης και απόκτησης στόχων. Όντας  ένα ηλεκτρικά προωθημένο drone με χαμηλή οπτική και ακουστική υπογραφή,  διαφημίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία, ως ιδανικό για “ειδικές ναυτικές επιχειρήσεις”, όπως αποστολές κατά της πειρατείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα Η Elbit επέδειξε το Seaguell (USV) , χωρίς όμως το  UAV  Skylark C στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας .

Αυτή η ιδέα της ενοποίησης των UAV με την υπάρχουσα τεχνολογία αποτελεί μέρος μιας τάσης στο Ισραήλ. Η Elbit έχει ενσωματώσει το MAGNI micro-drone σε οχήματα και πωλεί μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων UAV σε χώρες που θέλουν να τα ενσωματώσουν στις χερσαίες δυνάμεις τους.

Από την πλευρά του, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει πειραματιστεί με το μη επανδρωμένο σκάφος Sea Hunter, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες που να  δείχνουν ότι έχουν προστεθεί UAV σε αυτό.

Οι στόλοι με δυνατότητα USV γίνονται  πλέον μέρος της   διεξαγωγής ναυτικών επιχειρήσεων  στο μέλλον . Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η χρήση μικρών UAV, όπως το Sκylark, τα οποία  θα αναπτύσσονται  είτε   USV , είτε από επανδρωμένα πλοία και υποβρύχια.

Η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς ανάλογη κατεύθυνση με αυτή του Ισραήλ, προκειμένου να καλύψει το ταχύτερο δυνατόν την απόσταση  που την χωρίζει στο τομέα των UAV  και USV από την Τουρκία.

Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να κάνει τη  δική της επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία RMA (REVOLUTION IN MILLITARY AFFAIRS) αν θέλει να συνεχίσει να κυριαρχεί στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ