Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, η αεροναυτική Άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ», από σήμερα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η άσκηση γίνεται στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, η τετραμερής συνεργασία, καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, αποσκοπώντας στη διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σκοπός της άσκησης είναι η βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης και επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών αεροναυτικών δυνάμεων.

Προστίθεται πως η άσκηση «EUNOMIA 4-2023» συντονίζεται από τη Γαλλία και θα διεξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πραγματοποιηθούν ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια και θα εξεταστούν αντικείμενα Θαλάσσιας Απαγόρευσης, Έρευνας και Διάσωσης. Επιπλέον και για πρώτη φορά, στην «EUNOMIA 4-2023» θα εξεταστεί το τακτικό σκέλος επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων καθώς και άσκηση κυβερνοπολέμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου που πραγματοποιούν συχνά κοινές ασκήσεις, η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή καθώς η γαλλική εταιρεία TOTAL και η ιταλική ΕΝΙ, έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στα περισσότερα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ