Στη  σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), αποφασίστηκε η έγκριση προγραμμάτων και για τους τρεις Κλάδους των ΕΔ.  

Προτού αναφερθούμε στα προγράμματα που εγκρίθηκαν, να επισημάνουμε ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά βήματα που απαιτούνται στην μακρά πορεία προς τη συμβασιοποίηση.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν, ότι εγκρίθηκε το η εισήγηση απόκτησης 14 ελικοπτέρων Έρευνας-Διάσωσης (SAR) Leonardo AW139 για την Πολεμική Αεροπορία, εκ των οποίων τα 4 θα φέρουν ειδικό εξοπλισμό για επιχειρήσεις SAR μάχης.

Το δεύτερο πρόγραμμα που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εγκρίθηκε, είναι  η ενεργοποίηση της προμήθειας 100 αντιαρματικών βλημάτων SPIKE SR της ισραηλινής Rafael.

Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει μέσω της συμμαχικής διαδικασίας υποστήριξης των προμηθειών NSPA (NATO Support and Procurement Agency), η οποία διασφαλίζει καλύτερες τιμές εάν συνδυάζεται με προμήθεια του συστήματος από την πλευρά άλλων συμμαχικών χωρών.

Βέβαια το Ισραήλ την παρούσα χρονική περίοδο εμφανίζεται διστακτικό στο να ικανοποιεί όλα τα αιτήματα εξαγωγών λόγω του πολέμου κατά συνέπεια θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με αυτή την περίπτωση.

Επιπρόσθετα φαίνεται  πως εγκρίθηκε και η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς συσσωρευτών για τις τορπίλες SST-4 και SUT

Το ΣΑΓΕ φέρεται επίσης να έδωσε το «πράσινο» φως για την εξέλιξη διαδικασιών που αφορούν σε μεταχειρισμένα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) και αιωρούμενα πυρομαχικά (loitering munitions).

Έπρεπε δηλαδή να χρησιμοποιηθούν κατά κόρων σε Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Ουκρανία  για να πειστεί το Συμβούλιο Αρχηγών για τη χρησιμότητά τους. Βέβαια και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο δρόμος μέχρι την απόκτηση κάποιων είναι εξαιρετικά μακρύς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ