Περίεργη συντριβή ενός UAV Ηeron που είχε διαθέσει η FRONTEX στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, έλαβε χώρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου σε μία περιοχή την οποία είχαν δεσμεύσει με ΝΟΤΑΜ οι Τούρκοι για πτήση δικού τους drone και είχαν παρουσία ρωσικά πολεμικά πλοία και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford.

Η συντριβή του drone Heron του Λιμενικού Σώματος, που επιχειρούσε στο Αιγαίο με ευθύνη της FRONTEX έγινε χθες και έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα.

Το συγκεκριμένο διατέθηκε από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), προς το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και επιχειρεί από το Τυμπάκι της Κρήτης όπου και βρίσκεται η βάση του από τον Ιούλιο του 2022.

Το εν λόγω UAV πραγματοποιεί πτήσεις στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», η οποία διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ, και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα:

Τύπος: Heron N-R2A
Σειριακός αριθμός: 572
Διαστάσεις: μήκος 8,477 μ., άνοιγμα πτερύγων 16,600 μ., ύψος 2,303 μ.
Βάρος: 1.270 κιλά
Κύριος εξοπλισμός: ραντάρ επιφανείας, ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας, σύστημα AIS και σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών (Satcom)

Για λογαριασμό του FRONTEX ενεργεί σε συνεργασία με την Γερμανική Airbus, η οποία και έχει αναλάβει τόσο το κομμάτι της δορυφορικής πλοήγησης όσο και την πτητική ευθύνη.

Αυτό που προκύπτει μέχρι τώρα είναι πως για μη εξηγήσιμο λόγο χάθηκε η επικοινωνία με τον δορυφόρο με αποτέλεσμα να συντριβεί νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Υποτίθεται ότι διαθέτει εξελιγμένα δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας, με αδιαπέραστα πρωτόκολλα ασφαλείας, για να μην χάνεται ποτέ ο έλεγχός του από τον πιλότο εδάφους.

Το συγκεκριμένο Heron είχε εκδώσει ΝΟΤΑΜ στο πλαίσιο αποστολών εποπτείας του Αιγαίου.

Ανάλογη περιοχή είχε δεσμεύσει με ΝΟΤΑΜ και τουρκικό drone.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει το italmilradar στην ίδια περιοχή βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες κινούμενο για την Ανατολική Μεσόγειο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford.

Υπήρχε και παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στο Ταρτούς της Συρίας, όμως μέχρι και χθες δεν είχαν αφιχθεί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό, ούτε από την FRONTEX,

Τίθεται ερώτημα εάν έγινε ηλεκτρονική παρεμβολή, με αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου κι εν τέλει την συντριβή του.

Φυσικά, κάτι τέτοιο αφορά άμεσα την Πολεμική Αεροπορία, η οποία διαθέτει 2 Heron που επιχειρούν από την Σκύρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ