Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ΓΕΕΘΑ για την ασύλληπτη τραγωδία της Λιβύης, όπου τρία στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους ενώ αγνοούνται ακόμη δύο.

Ο λόγος είναι ότι μετέφεραν στρατιωτικό κλιμάκιο, έστω γιατρών και νοσηλευτών σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον, σα να επρόκειτο για… σχολική εκδρομή, στοιβαγμένοι σε ένα λεωφορείο χωρίς προστατευτικά οχήματα και χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της περιοχής.

Η ελληνική ομάδα διάσωσης κατευθυνόταν προς τη Ντέρνα, την παράκτια πόλη της Λιβύης που επλήγη σοβαρά από την καταιγίδα Daniel, όταν συνέβη το δυστύχημα.

Το λεωφορείο λέγεται ότι ανατράπηκε -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- και στη συνέχεια έπιασε φωτιά και όσοι Έλληνες σκοτώθηκαν κάηκαν ζωντανοί!

Με λίγα λόγια, κανείς δε γνωρίζει πραγματικά τα αίτια του δυστυχήματος. Ούτε καν αν ήταν δυστύχημα ή εχθρική ενέργεια.

Και σαν να μην έφταναν οι καταφανέστατες ευθύνες του υπουργείου Εθνικής Αμύνης είχε προηγηθεί νωρίτερα και η εξωφρενική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με την οποία, δεν υπήρχαν νεκροί Έλληνες αλλά απλώς… ελαφρά τραυματίες.

Διαβάστε και θαυμάστε:

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης».

Το υπουργείο Άμυνας από πλευράς του είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα.

Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της».

Τελικά, προέκυψε ότι οι ελαφρά τραυματίες ήταν… νεκροί.

Όπως αναφέρουν στην επόμενη ανακοίνωση τους στο ΓΕΕΘΑ:

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Νωρίτερα όπως είχε ανακοινώσει επίσημα το υπουργείο Υγείας της Λιβύης, νεκροί φέρονταν και οι τέσσερις Έλληνες αξιωματικοί, που είχαν τραυματιστεί στο τροχαίο δυστύχημα στην Λιβύη.

Εκτός από το λιβυκό υπουργείο, και το Reuters, ανέφερε πως τέσσερα μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης, καθώς και 3 Λίβυοι που κατευθύνονταν στην πόλη Ντέρνα σκοτώθηκαν στο τροχαίο δυστύχημα της Κυριακής, όταν στην Ελλάδα όλοι είχαν «κρυφτεί»:

Από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν.Δένδια, μέχρι τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κ.Φλώρο και τους συναρμόδιους Αρχηγούς των Επιτελείων.

Τι προκύπτει από όλα αυτά; Μία κυβέρνηση ασόβαρη, η οποία στέλνει στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε εχθρικό περιβάλλον χωρίς κανένα σχεδιασμό και καμιά προστασία και όταν γίνεται το κακό, να επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες της προσπαθώντας ακόμα και να κρύψει την έκταση της τραγωδίας.

Τίποτε βεβαίως διαφορετικό, από ότι έκανε μέχρι τώρα στους πρώτους δύο μήνες της νέας διακυβέρνησης κατά τους οποίους η χώρα έχει υποστεί ανείπωτες καταστροφές από πυκρκαγιές και πλημμύρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ