Ζεύγος μαχητικών αεροισκαφών  τύπου F-16 της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ)  έκανε μια παράβαση του FIR Αθηνών, σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για τις πρώτη μετά από 4 μήνες.

Τα τουρκικά  F-16 πέταξαν πάνω από περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

Τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα μαχητικά είτε για παραβάσεις είτε για παραβιάσεις ήταν στις 28 Φεβρουαρίου.

Μπορεί να ήταν μια παράβαση του FIR αλλά το γεγονός δεν είναι αυτό. Το γεγονός είναι ότι έγιναν  λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ότι «δεν τα χρησιμοποιήσαμε ποτέ εναντίον της Ελλάδας και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον».

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική, φτάνει να δει κάποιος τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία (αν και μετά τον Μάρτιο και τον μεγάλο σεισμό έχει μειώσει τις παραβιάσεις) έχει πραγματοποιήσει μόνο φέτος 295 παραβιάσεις του εθνικού εναερΣίγουρα οι παραπάνω αριθμοί δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση ότι «δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ κατά της Ελλάδας» τα F-16, καθώς εκτός των άλλων καταγράφηκαν και εμπλοκές, 88 φέτος, 333 πέρσι. ίου χώρου, ενώ το 2022 η Τουρκία πραγματοποίησε 2286 (!) παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ