Τα θωρακισμένα τρένα έχουν παράδοση στον ρωσικό Στρατό από τον Β΄ΠΠ και παλαιότερα. Παρ΄όλα αυττά και την εξέλιξη της τεχνολογίας η Ρωσία χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα ένα τουλάχιστον θωρακισμένο τρένο στην σύγκρουση με την Ουκρανία το οποίο περιπολεί στην ανατολική Ουκρανία.

Το τρένο είναι γνωστό με το όνομα Yenisei και προστατεύεται από θωρακισμένες πλάκες άγνωστου πάχους και έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά υλικών, την αποκατάσταση και αποναρκοθέτηση σιδηροδρομικών γραμμών που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και αναγνώριση.

Ωστόσο, το τρένο χρησιμοποιείται και  για πολεμικές επιχειρήσεις λόγω της παρουσίας ενός ZU-23-2 και ενός ΤΟΜΑ  BMP-2.

Το τρένο αποτελείται επί του παρόντος από τουλάχιστον δύο ατμομηχανές τύπου ChME3 συν οκτώ βαγόνια (δύο από τα οποία είναι πλατφόρμες των BMP-2 και ZU-23-2.

Το BMP-2 ως «κεφαλή», ακολουθείται από ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο όπλο ZU-23-2 δίπλα σε μια κλειστή καμπίνα με έξι οπές για βολές  πολυβόλου.

Αυτό δεν είναι το πρώτο θωρακισμένο τρένο που χρησιμοποιήθηκε στον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο, καθώς μερικά άλλα τεθωρακισμένα τρένα καταγράφηκαν να μεταφέρουν υλικοτεχνικά και στρατιωτικά αγαθά μέσω της Κριμαίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ