Εκατό τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου KTO Rosomak παρήγγειλε το Κίεβο από την κυβέρνηση της Πολωνίας τα οποία θα πληρωθούν από το ΝΑΤΟ “χρυσώνοντας” ‘ετσι το χάπι στο Κίεβο καθώς οι ΗΠΑ δήλωσαν καθαρά ότι δεν θα στείλουν πυραύλους ATACMS.

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ανακαταλάβει τα εδάφη της εντός του 2023 ανέφερε ο Mark Milley και τόνισε ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να στείλουν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία… γιατί έχουν μικρό απόθεμα.

Και ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν έχουν πυραύλους, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι πολλαπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων και θα σταλούν άμεσα στο μέτωπο.

Ως αντιστάθμισμα επιτεύχθηκε συμφωνία για την πώληση των οχημάτων, που ανακοίνωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες Σάββατο στην εγκατάσταση όπου παράγονται τα Rosomak, στη Σεμιανοβίτσε Σλάνσκε (νότια). Διευκρίνισε πως έλαβε την παραγγελία προσωπικά από τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ.

Το Rosomak («Αδηφάγος» στα πολωνικά) είναι τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης/μεταφοράς προσωπικού με βάρος 22 τόνων και χώρο για τον οδηγό, τον πυροβολητή, τον αρχηγό πληρώματος και οκτώ στρατιώτες. Φέρει αυτόματο πυροβόλο 30 χιλιοστών. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στο φινλανδικό όχημα πολλαπλών ρόλων Patria AMV.

Η αγορά τους από την Ουκρανία θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει απευθείας με κονδύλια της ΕΕ και εν μέρει με κεφάλαια που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο κ. Μοραβιέτσκι, δεξιός εθνικιστής, τόνισε ότι η παραγγελία δείχνει πως «η ισχυρή οπλική βιομηχανία μεγεθύνεται» στην Πολωνία. Πρόσθεσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την πώληση Rosomak στη Σλοβενία και στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων.

Η εγκατάσταση στη Σεμιανοβίτσε Σλάνσκε έχει σήμερα δυνατότητα να παράγει εκατό τέτοια οχήματα σε ετήσια βάση, όμως ο κ. Μοραβιέτσκι είπε πως διεξάγεται συζήτηση για να διπλασιαστεί το παραγωγικό δυναμικό της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ