Για ακόμα μια φορά οι εντολές του ουκρανικού επιτελείου για πραγματοποίηση επίθεση στην Ζαπορίζια κατέληξε σε ακόμα μια καταστροφή στο Ραμποτίνο με πρωταγωνιστή το γνωστό από την υπηρεσία του και στον ΕΣ α/τ σύστημα KORNET.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με αναφορά της ρωσικής Avia-pro, στο μέτωπο της Ζαπορίζια έλαβαν χώρα επικές μάχες στην περιοχή του χωριού Ραμπότινο, όπου ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό κατάφερε με επιτυχία να απωθήσει μία ουκρανική επίθεση. 

Σύμφωνα με τις αναφορές, το πρωί χρησιμοποιώντας την φυσική κάλυψη της ομίχλης οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν μία επιθετική επιχείρηση στην κατεύθυνση της Νοβοπροκόποβκα, στέλνοντας τεθωρακισμένα οχήματα μάχης μαζί με στρατεύματα στο χωριό.

Κατά την διάρκεια της σύγκρουσης, στρατιώτες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων διέλυσαν 2 ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα με ακριβή πυρά αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων (ATGM). Τα εναπομείναντα τεθωρακισμένα των Ουκρανών αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αντιμετωπίζοντας πυκνά πυρά.

Ως αποτέλεσμα της οπισθοχώρησης, η ουκρανική ομάδα υπέστη περαιτέρω απώλειες σε μία κοντινή δασώδη περιοχή και σε κοντινά χαρακώματα.

Η επιχείρηση οδήγησε σε σφοδρές μάχες, το πλεονέκτημα των οποίων είχε το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, αναφέρει η Avia-pro.

Μεγάλες οι ουκρανικές απώλειες – Υποχώρηση από πολλές περιοχές

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του κέντρου τύπου της ρωσικής ομάδας δυνάμεων “Νότος”, Βαντίμ Αστάφιεφ, ανέφερε ότι από το πρωί της 18ης Νοεμβρίου, μονάδες της ομάδας του, με την υποστήριξη της αεροπορίας και του πυροβολικού, απέκρουσαν με επιτυχία τέσσερις εχθρικές επιθέσεις και πέρασαν στην αντεπίθεση καταστρέφοντας εξοπλισμό και προσωπικό των ουκρανικών Δυνάμεων στις περιοχές Κλετσέεβκα, Κουρντουμόβκα, Αντρέεβκα, Ραζντολόβκα.

Οι Ουκρανοί απώλεσαν έως τώρα 240 στρατιωτικούς, ένα τεθωρακισμένο όχημα Kipri και δεκάδες ΤΟΜΑ.

Παράλληλα στις 18 Νοεμβρίου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις νίκησαν την ουκρανική ταξιαρχία Azov στην κατεύθυνση Κρασναλιμάνσκ, δήλωσε στο RIA Novosti ο επικεφαλής του κέντρου τύπου της ομάδας κέντρο , Αλεξάντερ Σάβτσουκ.

“Ρωσικές μονάδες, πυροβολικό και πολεμική αεροπορία επιτέθηκαν στον εχθρό στην περιοχή των δασών Τόρσκου και Σερεμπριγιάνσκ εξοντώνοντας μαζικά Ουκρανούς στρατιώτες.

Οι απώλειες της 12ης ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων «Azov», περιλάμβανε ομάδες εφόδου της 47ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των ουκρανικών Δυνάμεων και του 15ου συντάγματος της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της μάχης οι Ρώσοι στρατιώτες έφτασαν στις ουκρανικές πυροβολαρχίες εξοντώνοντας 100 Ουκρανούς στρατιώτες “είπε ο Σαβτσούκ.

Το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023, έγινε επίσημα γνωστό ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν κοντά στην στην Αβντιίκα και στην Ζαπορίζια.

Τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν επιθετικές ενέργειες κοντά στην  Αβντιίκα από τις 17 Νοεμβρίου και τώρα προελαύνουν.

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η πρόοδος στην επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά του οικισμού Ουροζάινε  (9 χιλιόμετρα νότια της Βελίκα Νοβοσίλκα).

Το αμερικανικό ινστιτούτο ISW δημοσίευσε εικόνες γεωεντοπισμού στις 16 Νοεμβρίου που δείχνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει  στην βιομηχανική ζώνη νοτιοανατολικά του οικισμού.

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν στις 16 και 17 Νοεμβρίου ότι οι μάχες συνεχίστηκαν νότια του οικισμού Σιεβέρνε  (6 χιλιόμετρα δυτικά της AΑβτιίκα), βόρεια του οικισμού Κρασναχορίβκα προς το Νοβοκαλιόνε, κοντά στο Στεπόβε, το Σιεβέρνε.

Τέλος μεγάλη σημασία για τις ρωσικές ενέργειες έχουν τα νέα περιφερόμενα- πυρομαχικά Scalpel που μαζικά πλέον προωθούνται στην πρώτη γραμμή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ