Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) άγνωστης προέλευσης φέρεται πως επιτέθηκε στη βάση του αεροδρομίου Χαράμπ Τζιρ, όπου βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις στη Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τοπικές πηγές, η βάση στο αεροδρόμιο Χαράμπ Τζιρ, όπου σταθμεύουν οι αμερικανικές δυνάμεις στην πόλη Γιαρούμπιγιεχ στη Χασάκα, δέχθηκε επίθεση από άγνωστο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με εκρηκτικό μηχανισμό.

Ενώ έγινε γνωστό ότι η βάση αποτέλεσε στόχο της επίθεσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη προβεί σε δήλωση σχετικά με την επίθεση.

Τις τελευταίες ημέρες στη Συρία, οι βάσεις στις οποίες σταθμεύει ο αμερικανικός στρατός στην περιοχή Τενέφ, στην περιοχή Μαλικίγιε κοντά στα ιρακινά σύνορα, στην περιοχή Σεντάντι της επαρχίας Χασάκα και στην επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ έχουν δεχθεί επιθέσεις από οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) άγνωστης προέλευσης και όπλα εδάφους-επιφανείας.

Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτίθενται περιστασιακά στις αμερικανικές βάσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη με ρουκέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και UCAV.

Στις 19 Οκτωβρίου, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ένα ρεπορτάζ σχετικά με το πώς οι σύμμαχοι της Τεχεράνης στην περιοχή, οι λεγόμενες «δυνάμεις αντίστασης», θα μπορούσαν να επιτεθούν στο Ισραήλ εάν αυτό δεν σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα.

Το βίντεο έδειχνε σε έναν χάρτη ότι το Ισραήλ θα στοχοποιούνταν ταυτόχρονα από τη Χεζμπολάχ από τον βορρά, από πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία από την ανατολή και από τους Χούτι στην Υεμένη από τον νότο με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα ζητήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα σε ανώτατο επίπεδο. Σε ομιλία του στις 17 Οκτωβρίου, ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι «δυνάμεις της αντίστασης» θα αναλάβουν δράση εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιγιάν δήλωσε επίσης στις 19 Οκτωβρίου ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί στην περιοχή. Το Ιράν αποκαλεί «δυνάμεις αντίστασης» τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζει στη Συρία και το Ιράκ και τους Χούτι στην Υεμένη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ