Στις αρχές του 2025, η ουκρανική περιφέρεια του Σούμι βρέθηκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων ως ένα νέο μέτωπο, από όπου θα ξεκινούσε η σύγκρουση με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.

Έχοντας ήδη καταλάβει σχεδόν όλο το Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, την συντριπτική πλειοψηφία της Χερσώνας, το μεγαλύτερο μέρος της Ζαπορίζια, όπως επίσης παίρνοντας πίσω τα χαμένα εδάφη της περιφέρειας του Κουρσκ, η Μόσχα επέστρεψε την προσοχή της στο Σούμι.

(Tα ενσωματωμένα εδάφη της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία – Πηγή: CNN)

Η ουκρανική περιφέρεια που απαριθμεί πάνω από 1.000.000 κατοίκους με το μεγάλο μέρος εξ αυτών να μένει στην ομώνυμη πρωτεύουσα, φαινόταν μια εύκολη διαδικασία για τις δυνάμεις της Μόσχας.

Ήδη, οι Ρώσοι δημιούργησαν τα πρώτα «ρήγματα» στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ, καταλαμβάνοντας κάποια τετραγωνικά χιλιόμετρα και δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στα στρατιωτικά επιτελεία των AFU (σ.σ.Armed Forces of Ukraine = Ένοπλες Δυνάμεις του Κιέβου).

Πλέον, όλα έδειχναν ότι αυτές οι δύο περιφέρειες θα αποτελούσαν τους επόμενους στόχους, ακριβώς γιατί γεωμορφολογικά ακολουθούσαν των προαναφερθέντων περιφερειών (το Σούμι συνορεύει με το Κουρσκ και το Ντνιπροπετρόβσκ με τη Χερσώνα).

Ήδη τον Μάιο του 2025, οι Ρώσοι και τα ΜΜΕ της Μόσχας διατράνωναν την πεποίθησή τους ότι το Σούμι θα καταληφθεί σχετικά εύκολα, με δημοσιεύματα να τόνιζαν ότι η κατάληψή του θα γινόταν μέχρι το καλοκαίρι.

Ωστόσο, το καλοκαίρι πέρασε και το Σούμι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι στην κυριαρχία των Ουκρανών. Γιατί όμως δεν υπήρχε κάποια τεράστια κινητικότητα;

Περισσότερα στο pronews.gr.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ