Σφοδρές είναι οι επιθέσεις που πραγματοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις για να περικυκλώσουν από βορρά και νότο την πόλη του Μπάκχμουτ και οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά την τακτική κατάσταση στο χωριό της Κλισίιβκα είναι αρκετά συγκεχυμένες.

Η τελευταία συνολική καταμέτρηση των απωλειών των Ουκρανών δείχνει ότι λόγω του μάταιου της διάσπασης του μετώπου της Ζαπορίζια, αυτή τη στιγμή έχουν μεταφέρει όλο το βάρος των επιθετικών ενεργειών τους στο Μπάκχμουτ.

Οι απώλειες και σε αυτό το μέτωπο είναι τρομακτικές. Έχουν καταστραφεί 300 τεθωρακισμένα οχήματα, 95 άρματα μάχης, 45 πυροβόλα, 27 αποθήκες οπλισμού και πυρομαχικών και έχουν φονευθεί η τραυματιστεί 4000 στρατιώτες.

Τόσο μεγάλες απώλειες για την ανάκτηση λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν μπορούν να θεωρηθούν ως επιτυχημένη αντεπίθεση.

Χθες το βράδυ υπήρχαν αναφορές πως οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τον οικισμό της Κλισίιβκα αλλά σήμερα το πρωί από νεότερες πληροφορίες προέκυψε ότι ακόμα βρίσκονται μέσα στον οικισμό και ελέγχουν τα χαρακώματα στην περίμετρο του.

Αυτό που κατάφεραν οι Ουκρανοί είναι να καταλάβουν ένα σημαντικό ύψωμα ύψους 250 m το οποίο βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση και θέτει σε μειονεκτική θέση τους Ρώσους.

Η μικρή πόλη της Κλισίιβκα έχει μία τοπική στρατηγική σημασία καθώς μπορεί να επιτρέψει την περικύκλωση του Μπάκχμουτ από νότια κατεύθυνση.

Όμως άλλο πράγμα είναι η περικύκλωση του Μπάκχμουτ από δύο κατευθύνσεις και άλλο η κατάληψη του. Είναι γνωστό πόσος χρόνος χρειάζεται και πόσο μεγάλες σε μέγεθος δυνάμεις για να καταληφθεί η πόλη αυτή, καθώς οι Ρώσοι πολέμησαν για την ολοκληρωτική κατάληψη της εννέα ολόκληρους μήνες.

Αυτό το χρονικό διάστημα οι Ουκρανοί δεν το διαθέτουν για να πετύχουν κάτι αντίστοιχο και το κυριότερο δεν διαθέτουν τις εφεδρείες για να το πραγματοποιήσουν.

Ως γνωστόν, σε μία αντεπίθεση αυτό που μετράει περισσότερο απ’ όλα είναι ο χρόνος.

Καμιά αντεπίθεση ιστορικά δεν έχει κρατήσει για εννέα μήνες.

Οι Ρώσοι ακόμα στο σύνολο των ουκρανικών μετώπων χρησιμοποιούν 300.000 άνδρες. Έχουν πολλές περισσότερες εφεδρείες πίσω στη Ρωσία που θα μπορούσαν να εμπλέξουν όταν το αποφασίσουν, εννοώ τους τελευταίους επτά με οκτώ μήνες ο ρωσικός στρατός δεν ενεπλάκη σε σοβαρές συγκρούσεις με τους Ουκρανούς και στην ουσία έμεινε άθικτος, καθώς απώλειες υπέστη μόνο η ιδιωτική οργάνωση της Βάγκνερ, η οποία και είχε αναλάβει την κατάληψη του Μπάκχμουτ.

Παρεμπιπτόντως όλοι έχουν την απορία για ποιο λόγο τελικά η Βάγκνερ έχει μεταφερθεί σχεδόν με το σύνολο των δυνάμεων της στην Λευκορωσία σε απόσταση 100 km από το Κίεβο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν και την ακριβή τοποθεσία των δυνάμεων της άλλης ιδιωτικής εταιρείας, της γνωστής πλέον Storm Ζ, μονάδες της οποίας εθεάθησαν στην Χερσώνα να καθαρίζουν το πρώτο ουκρανικό προγεφύρωμα που δημιουργήθηκε πριν δύο εβδομάδες στη γέφυρα Αντονόφσκι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ