Ρωσικό μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34 της Ρωσικής Ομάδας Μάχης Δύσης πραγματοποίησε πλήγμα σε προσωρινό σημείο ανάπτυξης της 103ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ομάδας Μάχης Σεργκέι Ζιμπίνσκι.

«Κατά τη διάρκεια της μάχης στην περιοχή του Κουπιάνσκ, το πλήρωμα ενός μαχητικού-βομβαρδιστικού Su-34 της Ομάδας Μάχης Δύσης πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε ένα προσωρινό σημείο ανάπτυξης της 103ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας [της Ουκρανίας] κοντά στην περιοχή Peschanoye», δήλωσε ο Zybinsky.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πληρώματα των επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52 και Mi-29 και της επιθετικής αεροπορίας πραγματοποίησαν 14 πυραυλικά πλήγματα σε συγκεντρώσεις ανθρώπινου δυναμικού, όπλων και στρατιωτικού υλικού της 14ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας και μονάδων εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας κοντά στις περιοχές Sinkovka, Kotlyarovka, Makeyevka και Terna.

Επιπλέον, σε πυρά αντιπυραύλων, το πυροβολικό της ομάδας μάχης κατέστρεψε ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο σύστημα M109 Paladin των 155 χιλιοστών αμερικανικής κατασκευής και τρία πληρώματα όλμων κοντά στις πόλεις Peschanoye, Krakhmalnoye, Sinkovka και Stelmakhovka.

Συνολικά, ο εχθρός έχασε περισσότερες από δύο διμοιρίες, ένα αυτοκίνητο και εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Ζιμπίνσκι.

Την ίδια ώρα οι τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί η Ουκρανία στο μέτωπο έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Μετά την απομάκρυνση του Ολέξι Ρέζνικοφ από το υπουργείο Άμυνας το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας αποφάσισε σήμερα (18/9) να απομακρύνει και σχεδόν όλους τους υφυπουργούς Άμυνας που υπηρετούσαν υπό τον παλαιό υπουργό.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντικαταστάτης του Ρέζνικοφ, Ρουστέμ Ουμέροφ, ζήτησε την παραίτηση από επτά υφυπουργούς και αναπληρωτές, σε μια προσπάθεια «ανανέωσης του υπουργείου», όπως μεταδίδουν ουκρανικά Μέσα. Την ανακοίνωση των ονομάτων έκανε ο υπουργός παρά τω προέδρω, Όλεγκ Νεμτσίνοφ, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε τη διάταξη:

Για την απομάκρυνση των

  • Γκαβρίλοφ Βλαντίμιρ Βαλεριάνοβιτς, από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας
  • Ζαμλίνσκι Ρόστισλαβ Τεοντόζιεβιτς, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας
  • Μάλιαρ Άννα Βασίλιεβνα, από τη θέση της υφυπουργού Άμυνας της Ουκρανίας
  • Σαράποφ Ντένις Αλεκσάντροβιτς, από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας
  • Αντρέι Βιτάλιεβιτς Σεβτσένκο, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση
  • Ντεϊνέγκα Βιτάλι Ολέγκοβιτς, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας για την ψηφιακή ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση
  • Βαστσένκο Κονσταντίν Αλεκσαντρόβιτς, από τη θέση του Υφυπουργού του Υπουργείου Άμυνας

Ο πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Ολεκσάντρ Πάβλιουκ, παρέμεινε στη θέση του, σύμφωνα με το Kyiv Independent.

Σύμφωνα με το νόμο στην Ουκρανία για τις εκτελεστικές αρχές, σε περίπτωση απόλυσης υπουργού, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός και οι υφυπουργοί απαλλάσσονται από τις θέσεις τους από το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την Ukrainska Pravda, υψηλόβαθμες πηγές στην κυβέρνηση λένε ότι όλοι οι βουλευτές έγραψαν οικειοθελώς επιστολές παραίτησης μετά από αίτημα του Ρουστέμ Ουμέροφ και δεν θα επιστρέψουν σε αυτές τις θέσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις σχετικά με τους υποψηφίους υφυπουργούς Άμυνας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ