Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος «προετοιμάζονται να παίξουν εξέχοντα ρόλο» στη διαδικασία ανοικοδόμησης στη Συρία.

Σε δηλώσεις που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο «Tass», ο Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διαταράσσουν την εξομάλυνση των σχέσεων του συριακού καθεστώτος με τις αραβικές χώρες και πρόσθεσε ότι «μισούν τις θετικές τάσεις στη Συρία, που σημειώθηκαν χάρη στις ενεργές προσπάθειες της Ρωσίας και άλλων χωρών φιλικών προς το συριακό καθεστώς, και οδήγησαν στην επιστροφή του Άσαντ στην Κοινωνία των Αραβικών Εθνών καθώς συμμετείχε στην Αραβική Σύνοδο Κορυφής στη Τζέντα.

Ο Ναρίσκιν τόνισε ότι «η ανοικοδόμηση θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει στη Συρία, με την ενεργό συμμετοχή του αραβικού κόσμου» και σημείωσε ότι «η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος σκοπεύουν να διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

Η ρωσική πηγή ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλές αλλαγές στη Μέση Ανατολή που είναι αντίθετες με τις επιθυμίες των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ρωσίας, της αραβικής πλειοψηφίας και άλλων χωρών στον κόσμο στην ανοικοδόμηση της Συρίας».

Ανοικοδόμηση της Συρίας – Έργο 900 δις δολαρίων!

1 326

Το ζήτημα της ανοικοδόμησης στη Συρία αντιτίθεται σθεναρά από τη διεθνή κοινότητα, η οποία απαιτεί την έναρξη της διαδικασίας για την επίτευξη πολιτικής λύσης σύμφωνα με το ψήφισμα αριθ. 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιοσδήποτε συνεργάζεται με το συριακό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων και ατόμων ανώτερων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων και  κύκλου επιχειρηματιών.

Και ενώ οι αραβικές χώρες δεν έχουν επίσημες θέσεις αρχής σχετικά με την έναρξη των επιχειρήσεων ανασυγκρότησης στη Συρία.

Εξ άλλου, ο βοηθός γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Χοσάμ Ζάκι, δήλωσε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων του Συνδέσμου σχετικά με την επιστροφή του συριακού καθεστώτος στην οργάνωση ότι «όλες οι αραβικές χώρες καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν ολοκληρωμένες και αυστηρές αμερικανικές κυρώσεις.»

Σημείωσε ότι «δεν βρήκε κανένα μέρος που να θέλει να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα».

Η ανοικοδόμηση της Συρίας είναι στρατηγικός στόχος για πολλές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και οι εταιρείες τους ανταγωνίζονται για να την κερδίσουν, και το κόστος της υπολογίζεται σε περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι το μεγαλύτερο στη σύγχρονη ιστορία.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ