Οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις της Ρωσίας, παρέλαβαν νέα παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35S, αφού ολοκλήρωσαν τις δοκιμές εδάφους και πτήσης στην Ρωσική Άπω Ανατολή.

Το Su-35S είναι ένα προηγμένο μαχητικό 4ης+ γενιάς, πολλαπλών ρόλων, σχεδιασμένο και εξοπλισμένο για να καταστρέφει τόσο εχθρικά αεροσκάφη όσο και επίγειες δυνάμεις.

Η γενιά 4+ συνήθως σημαίνει αναβαθμισμένο οπλισμό, αερο- ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ραντάρ ενώ το 4++ υποδηλώνει την ενσωμάτωση όπλων και συστημάτων που θα μπορούσαν να βρεθούν σε ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Κατασκευασμένο από το Γραφείο Σχεδίασης Sukhoi, το μονοθέσιο Su-35S είναι ένας εκσυγχρονισμός του T-10 – της βάσης πάνω στην οποία κατασκευάστηκε το παντός καιρού υπερηχητικό βαρύ μαχητικό πολλαπλών ρόλων 4ης γενιάς.

Το Su-35S πραγματοποίησε την «παρθενική» του πτήση το 2008 και εισήχθη στον ρωσικό Στρατό το 2014.

Πλήττει 30 στόχους ταυτόχρονα

Διαθέτει ραντάρ με εμβέλεια άνω των 400 χιλιομέτρων και μέγιστη γωνία εκτροπής έως 120 μοίρες καθώς και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.

Έχει επίσης δύο πρόσθετες δεξαμενές καυσίμων που αυξάνουν τη μέγιστη εμβέλεια του αεροσκάφους από τα 3.600 χιλιόμετρα στα 4.500.

Το αεροσκάφος, το οποίο έχει τελική ταχύτητα έως και 2.500 χιλιόμετρα την ώρα, διαθέτει ενσωματωμένο υπολογιστή που επιτρέπει στο μαχητικό να ανιχνεύει και να στοχεύει έως και τέσσερις επίγειους ή 30 εναέριους στόχους και να εμπλέκεται μεταξύ δύο και οκτώ στόχων ταυτόχρονα, ανάλογα με τον πύραυλο που χρησιμοποιείται.

Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα πυραύλων αέρος-αέρος μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με πυραύλους αέρος-εδάφους και κατά πλοίων αλλά και βόμβες ακριβείας – καθοδήγησης και μη – επιτρέποντας στο Su-35S να επιτίθεται σε ναυτικούς και επίγειους στόχους.

Το αεροπλάνο ξεπερνά τα δυτικά του ανάλογα, όπως το Eurofighter Typhoon και το αμερικανικής κατασκευής F-16C Block 50/52 όσον αφορά τη μέγιστη ταχύτητα σε ύψος (Mach 2,25 έναντι Mach 2 και στις δύο περιπτώσεις).

Το αμερικανικό περιοδικό National Interest έχει χαρακτηρίσει το Su-35S, ως ένα «πραγματικά γρήγορο και επικίνδυνο μαχητικό».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αεροσκάφος «αποδείχθηκε ότι είναι πολύ ικανός εχθρός των σημερινών αμερικανικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των F-15 Eagle, F/A-18 Super Hornet, ακόμη και F-35 Lightning II».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ