Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Χαμάς, Γκάζι Χαμάντ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του τόνισε μεταξύ άλλων πως «το Ισραήλ είναι μια χώρα που δεν έχει θέση στη γη μας, πρέπει να την απομακρύνουμε».

«Δεν ντρεπόμαστε το να πούμε με όλη μας τη δύναμη. Πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα στο Ισραήλ και θα το κάνουμε ξανά και ξανά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο LBC, την οποία μετέφρασε και έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Middle East Media Research Institute (MEMRI).

«Η κατοχή πρέπει να τελειώσει. Και μιλάω για όλα τα παλαιστινιακά εδάφη», δήλωσε ο 59χρονος Χαμάντ. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει την εξόντωση του Ισραήλ απάντησε απερίφραστα: «ναι, φυσικά. Η ύπαρξη του Ισραήλ είναι που προκαλεί όλον αυτόν τον πόνο, το αίμα και τα δάκρυα. Πρέπει να τελειώσει. Εμείς είμαστε τα θύματα της κατοχής.

Ουδείς πρέπει να ρίχνει σε εμάς το φταίξιμο για αυτά που κάνουμε… Όλα όσα κάνουμε είναι δικαιολογημένα», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης που προκάλεσε τον θάνατο 1.400 Ισραηλινών με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και απήγαγε εκατοντάδες ομήρους.

«Δεν θέλαμε να βλάψουμε αμάχους», υποστήριξε επιρρίπτοντας σε «επιπλοκές στο έδαφος» την ευθύνη για τις σφαγές αμάχων.

«Η “Πλημμύρα της Αλ-Άκσα” ήταν η πρώτη. Θα υπάρξει και δεύτερη, τρίτη και τέταρτη, επειδή έχουμε την αποφασιστικότητα και τις δυνατότητες να πολεμήσουμε», δήλωσε ο Χαμάντ.

Όπως είπε ο ίδιος η Χαμάς είναι πρόθυμη να «πληρώσει ένα τίμημα».

«Μας αποκαλούν έθνος μαρτύρων και είμαστε περήφανοι που θυσιάζουμε μάρτυρες», είπε ο Χαμάντ.

«Το Ισραήλ είναι μια χώρα που δεν έχει θέση στη γη μας. Πρέπει να αφαιρέσουμε αυτή τη χώρα γιατί αποτελεί καταστροφή ασφαλείας, στρατιωτική και πολιτική για τα αραβικά και ισλαμικά έθνη και πρέπει να τελειώσει».

Το παραλήρημά του προκάλεσε την άμεση καταδίκη Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος σχολίασε στο Twitter:

«Πώς μπορεί να υπάρξει ειρήνη όταν η Χαμάς είναι προσηλωμένη στην εξάλειψη του Ισραήλ;»

Ενώ ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος, Πιρς Μόργκαν σχολίασε τις δηλώσεις του Χαμάντ: «Αηδιαστικές… θρασύτατες… και φυσικά ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ πρέπει να εξαλείψει τη Χαμάς».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ