Ενώ μπορεί να υποστηρίζει το Τελ Αβίβ, ο πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού, Ρίτσαρντ Ντάνατ, είναι πεπεισμένος ότι οι Ισραηλινοί οφείλουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά την ιρανική επίθεση του προηγούμενου Σαββάτου.

Σημειώνεται ότι ο Ντάνατ ήταν ο Βρετανός αξιωματικός που μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενεπλάκη στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.

Ως Διοικητής του Συμμαχικού Σώματος Ταχείας Αντίδρασης (ARRC), ηγήθηκε των κεντρικών γραφείων του ARRC στον σχεδιασμό της ανάπτυξης των στρατευτευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

«Στον πόλεμο, ο συγχρονισμός είναι το παν, αλλά η κατάλληλη στιγμή μπορεί να μην είναι τώρα» αναφέρει ο Ντάνατ σε άρθρο του στην Τelegraph, σχετικά με την ενδεχόμενη επίθεση-απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

Ο Βρετανός ανώτατος αξιωματικός εξηγεί ότι το Ισραήλ έχει χάσει μεγάλο μέρος της διεθνούς υποστήριξής του μετά την 7η Οκτωβρίου λόγω των «υπερβολικών τακτικών» του στη Γάζα.

Όπως λέει μάλιστα χαρακτηριστικά, η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα είναι κακώς μελετημένη στερούμενη ενός στρατηγικού επιδιωκόμενου στόχου.

«Επομένως το Ισραήλ θα ήταν καλό να σταματήσει τώρα και να πάρει αποφάσεις αφού της μελετήσει προσεκτικά» διότι «μια μαζική αντίδραση εναντίον του ίδιου του Ιράν θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική» αναφέρει.

«Σε αντίθεση με το Ισραήλ, το Ιράν δεν διαθέτει εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας και οι σύμμαχοί του είναι μια πανσπερμία «τρομοκρατικών» ομάδων που είναι διάσπαρτες στη Μέση Ανατολή. Ένα μεγάλο χτύπημα του Ισραήλ στην Τεχεράνη, στα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν ή στις υποτιθέμενες πυρηνικές τοποθεσίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές καταστροφές και απώλειες ζωών» προειδοποιοί.

Αντίθετα, για τον ίδιο μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση για τους Ισραηλινούς θα ήταν να σταματήσουν, να προβληματιστούν και στη συνέχεια να αποφασίσουν σε ποια ενέργεια θα προβούν.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ