Δώδεκα μαχητικά F-16 στάλθηκαν στην Ουκρανία σιδηροδρομικώς και οδικώς από τις αρχές Νοεμβρίου με τον συνολικό αριθμό τους αυτή την στιγμή να έχει αυξηθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε είκοσι τέσσερα αεροσκάφη.

Αποσυναρμολογούνται και διασπείρονται σε αποθήκες γύρω από αεροπορικές βάσεις.

Τα αεροδρόμια Σταροκονσταντίνοφ, Ντολτζίντζεβο και οι βάσεις του Κιέβου δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, καθώς δέχονταν συχνά επιθέσεις.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι μερικά από αυτά έχουν ήδη καταστραφεί σε ουκρανικό έδαφος.

ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που πετούν στη Ρουμανία, την Πολωνία και τη βόρεια Μαύρη Θάλασσα βάσει σχεδιασμού έχουν αναλάβει τον εντοπισμό στόχων και τον «εγκλωβισμό» τους από ραντάρ.

Μόλις συμβεί αυτό, τα F-16 θα επιχειρήσουν να αναμετρηθούν με τα ρωσικά μαχητικά εκτοξεύοντας πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120 και πετώντας χαμηλά.

Μέσω του συστήματος ανταλλαγής δεδομένων Link 16, το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου θα κατευθύνει τον πύραυλο για να καταρρίψει τα ρωσικά αεροσκάφη.

Προβλέπεται ότι ορισμένα από τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στην Ουκρανία και τουλάχιστον 36 μαχητικά θα παραμείνουν σε χώρες του ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση και ταχεία επιστροφή σε αυτές.

Πρακτικά και ουσιαστικά το ΝΑΤΟ προβαίνει σε πολεμικές ενέργειες κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Στο πρώτο στάδιο, οι επιθέσεις με χρήση ουκρανικού εδάφους θα δοκιμαστούν, αλλά εάν αυτό δεν λειτουργήσει, η τακτική επίθεσης θα τεθεί υπό επεξεργασία μέσω των βάσεων του ΝΑΤΟ στις γειτονικές χώρες.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι αν συμβεί αυτό, θα χτυπήσει τις βάσεις, με κίνδυνο να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Η συμμαχία θέλει να προχωρήσει στην τελευταία αλλά πιο επικίνδυνη τακτική για να υπονομεύσει την αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας.

Θα ωθήσουν τη Ρωσία σε οριακό σημείο.

Για τη Ρωσία, ο κίνδυνος σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ θα αυξηθεί πάρα πολύ. Το μέρος όπου η Ουκρανία θα επωφεληθεί περισσότερο από τα στοιχεία πληροφοριών του ΝΑΤΟ είναι η ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν να εκτελέσουν τόσο επίγεια όσο και εναέρια «διόρθωση» στην στοχοποίηση ρωσικών θέσεων, μέσω των ραντάρ από το Δέλτα του Δούναβη και τη βόρεια Τουρκία.

Επιθέσεις από τη βόρεια Ουκρανία θα μπορούσαν να εξαπολυθούν με αεροσκάφη στην Πολωνία. Η ουκρανική Αεροπορία θα μπορούσε να επιχειρήσει ένα άμεσο χτύπημα στην ανατολική Ουκρανία και να διεξάγει μια αποφασιστική αερομαχία με περισσότερα F-16.

Οι Ρώσοι θεωρούν πως το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει και εν αποστρατεία πιλότους των F-16 που έχουν συγκεντρωθεί από όλο τον κόσμο καθώς οι Ουκρανοί πιλότοι θεωρούνται ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.

Μένει να φανεί πως θα αντιμετωπίσουν οι Ρώσοι τα δυτικά μαχητικά, που θα «κρύβονται» κυρίως σε δυτικές χώρες. Χρόνο για να υλοποιήσουν έναν κατάλληλο σχεδιασμό διέθεταν καθώς η παράδοση των F-16 είχε ανακοινωθεί πολλούς μήνες πριν.

Τα F-16 είναι το τελευταίο και πιο επικίνδυνο στάδιο της βοήθειας του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, μετά από αυτό οποιαδήποτε επιπλέον ενέργεια μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε καταστάσεις χωρίς επιστροφή…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ