Οι Ισραηλινοί κατάφεραν να περικυκλώσουν ολοκληρωτικά τον βόρειο τομέα της Γάζας και να κυριαρχήσουν στο θεωρούμενο κέντρο της πόλης.

Η πόλη χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερα μεγάλο μήκος της και μικρό πλάτος και αυτό από την αρχή ωθούσε τους Ισραηλινούς στο να επιδιώκουν την κατάτμηση της.

Στο σχήμα η Γάζα, μοιάζει αρκετά με την Θεσσαλονίκη, μόνο που είναι πολυπληθέστερη και πιο πυκνά δομημένη.

Ο αντικειμενικός σκοπός ήταν να δημιουργήσουν τουλάχιστον τρεις ζώνες μάχης ώστε να διασπάσουν τις δυνάμεις της Χαμάς και εν συνεχεία να τις καταστρέψουν με την μεγαλύτερη ισχύ πυρός και προσωπικού που διαθέτει ο ισραηλινός Στρατός.

Ήθελαν να εφαρμόσουν την μέθοδο «seek and destroy» του στρατηγού Γουίλιαμ Γουεστμόρλαντ, στο Βιετνάμ.

Αυτό δεν επετεύχθη τουλάχιστον στον βόρειο τομέα της Γάζας, όπου οι δυνάμεις της Χαμάς κατόρθωσαν να μείνουν ενωμένες αλλά έχουν περικυκλωθεί από κάθε κατεύθυνση.

Αυτό επιτρέπει στην ισραηλινή Αεροπορία να βομβαρδίζει με σφοδρότητα κάθε θέση των μαχητών της Χαμάς.

Ωστόσο, η δυσκολία για τους Ισραηλινούς να εισχωρήσουν στις εσωτερικές συνοικίες παραμένει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ισχυρίστηκε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν σκοτώσει «χιλιάδες τρομοκράτες, από πάνω και κάτω από το έδαφος».

Σύμφωνα μάλιστα με τον IDF οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις «επιτέθηκαν σε πάνω από 14.000 τρομοκρατικούς στόχους» τον τελευταίο μήνα, εξοντώνοντας πολλούς μαχητές της Χαμάς καθώς και καταστρέφοντας βασικές υποδομές και όπλα.

«Καταστρέψαμε περισσότερα από 100 φρεάτια σηράγγων τρομοκρατών και περισσότερα από 4.000 όπλα, πολλά από τα οποία μέσα σε τζαμιά, παιδικούς σταθμούς και κτίρια κατοικιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι δεν είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι του . ζήτησε τη Δευτέρα να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ανθρωπιστικής παύσης.

«Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του σήμερα (σ.σ χθες Τρίτη). Του ζήτησα μια παύση στο παρελθόν – (τη Δευτέρα)», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είπε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει «παύσεις στις μάχες προσωρινής φύσης για συγκεκριμένους σκοπούς», συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Την ίδια ώρα δεκάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν στο νότιο τμήμα του θύλακα κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου τεσσάρων ωρών που παραχώρησαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Συνολικά 637 ξένοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα την Τρίτη, δήλωσε Αιγύπτιος συνοριακός αξιωματούχος.

Αυτός είναι ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν οι εκκενώσεις την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα επετράπη η είσοδος 665 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Με βάση τον χάρτη που απεικονίζει την τακτική κατάσταση στην Γάζα φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί έχουν αποκτήσει σαφές πλεονέκτημα αλλά θα χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα και θα υποστούν αρκετές απώλειες μέχρι να πετύχουν την πλήρη καταστροφή της Χαμάς.

Το κακό σε αυτές περιπτώσεις είναι ότι όσο επεκτείνεται η διάρκεια των επιχειρήσεων τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξουν επεμβάσεις και από τρίτους.

Ιράν και Χεζμπολάχ παραμπονεύουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ