Οι Πακιστανοί ισχυρίζονται ότι τα κινεζικής κατασκευής μαχητικά J-10C που διαθέτουν και τα οποία είναι εξοπλισμένα με επίσης κινεζικούς πυραύλους αέρος-αέρος PL-15 κατέρριψαν τρία μαχητικά Rafale της ινδικής Αεροπορίας όπως και ένα Su-30 και ένα MiG-29.

Βέβαια οι καταρρίψεις αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από τους Ινδούς και ούτε από κάποιες ανεξάρτητες πηγές.

Ωστόσο, αν υποτεθεί ότι είναι αλήθεια έχει ενδιαφέρον η αντιπαράθεση κινεζικών πυραύλων PL-15 εναντίον των Meteor καθώς πρόκειται για την σύγκρουση δύο οπλικών συστημάτων εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας.

Οι δικτυωμένες εναέριες πλατφόρμες του Πακιστάν (JF-17 Block III, J-10C, AWACS) προσφέρουν εμβέλεια, συντονισμό και ευελιξία που φαίνεται πως ο στόλος των Rafale της Ινδίας από μόνος του δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

Στον σύγχρονο πόλεμο, η ολοκλήρωση κερδίζει και μένει να φανεί αν την έχει επιτύχει το Πακιστάν.

Το τι συνέβη με τα Rafale αφορά άμεσα την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία.

Σε μια δήλωση που έχει προκαλέσει ανησυχία, ειδικά στο ΓΕΑ ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Χαουάτζα Μουχαμάντ Ασίφ ανακοίνωσε χθες ότι τέσσερα ινδικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν απο περιοχή που εκτελούσαν περιπολία μάχης αφού υπέστησαν έντονες ηλεκτρονικές παρεμβολές κατά τη διάρκεια κλιμάκωσης της στρατιωτικής εμπλοκής στα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών στις 29 και 30 Απριλίου.

Το περιστατικό έλαβε δημοσιότητα και σχολιάστηκε ευρέως για την αδυναμία που παρουσιάστηκε στα αεροσκάφη Rafale να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις παρεμβολές αυτές και πιθανές επιπτώσεις και αυτό παρά το γεγονός ότι το Rafale θεωρείται ότι διαθέτει ένα πολύ καλό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το SPECTRA.

Σύμφωνα με την ενημέρωση Τύπου του υπουργού, τα ινδικά μαχητικά αεροσκάφη έχασαν την επαφή και τα δεδομένα των δικών τους ραντάρ κατά τη διάρκεια της αποστολής CAP που πραγματοποιούσαν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή προχωρώντας σε αναγκαστική προσγείωση στην αεροπορική βάση Σριναγκάρ στη βόρεια Ινδία.

Ο Ασίφ θεώρησε αυτή την εξέλιξη ως απόδειξη «της αποτελεσματικότητας των αμυντικών δυνατοτήτων του Πακιστάν στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου».

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η πακιστανική Αεροπορία χρησιμοποίησε μαχητικά J-10C εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία, σύμφωνα με τον Πακιστανό υπουργό απενεργοποίησαν με επιτυχία τους «αισθητήρες» του Rafale, δηλαδή το ραντάρ RBE 2 AESA παρά το γεγονός ότι ήταν εξοπλισμένα με το γαλλικό σύστημα SPECTRA, γνωστό για τις υψηλές δυνατότητες αντι-παρεμβολών.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική εταιρεία ηλεκτρονικών ASELSAN έχει πωλήσει και συνεχίζει να συνεργάζεται με την Αεροπορία και το Στρατό του Πακιστάν, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, κάτι που φυσικά προκαλεί ερωτήματα στο τι εκπλήξεις μπορεί να κρύβουν οι τούρκικες ένοπλες δυνάμεις στην αντιμετώπιση των γαλλικών μαχητικών της ΠΑ.

Να σημειωθεί επίσης ότι η τουρκική ASELSAN εργάζεται μαζί με τους Πακιστανούς για την δημιουργία ενός πυραύλου α/α τεχνολογίας ramjet με βεληνεκές άνω των 200 χλμ. 

Προφανώς θα στηριχθεί πάνω στον κινεζικό PL-15.

Ό,τι συμβαίνει, λοιπόν, στη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ