Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως καταρρίφθηκαν πέντε μαχητικά αεροσκάφη της Αεροπορίας της Ινδίας, εν μέσω των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ των δύο κρατών.

Κατά τον εκπρόσωπο, επρόκειτο για 3 αεροσκάφη τύπου Rafale (γαλλικής κατασκευής), Su-30 και ενός MiG-29 (ρωσικού/σοβιετικού σχεδιασμού), που καταρρίφθηκαν ενώ επιχειρούσαν στον ινδικό εναέριο χώρο.

Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές ωστόσο υπάρχουν έντονες αναφορές από χωρικούς στο Παντζάμπ ότι εντόπισαν τα συντρίμμια ενός Rafale όπως και μέρη ενός γαλλικής κατασκευής πυραύλου MICA.

Αν ο πακιστανικός ισχυρισμός είναι αληθής, τότε πρόκειται για κάτι το οποίο αφορά και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία που είναι χρήστης του μαχητικού Rafale.

Αναφορές υπάρχουν και για καταρριφθέν πακιστανικό μαχητικό J17, τα συντρίμμια του οποίου εντοπίστηκαν στο Παμπόρ, στο ινδικό Κασμίρ.

Οι Πακιστανοί ισχυρίζονται πως δεν έχασαν κανένα μαχητικό αλλά είναι γνωστό ότι σε τέτοιες συγκρούσεις κανείς δεν λέει την αλήθεια.

Το πακιστανικό πυροβολικό εξαπέλυσε πυρά στο ινδικό Κασμίρ, ανακοίνωσε σήμερα ο ινδικός στρατός, λίγη ώρα μετά το μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων από την Ινδία εναντίον «υποδομών τρομοκρατών» σε πακιστανικό έδαφος.

«Το Πακιστάν παραβίασε για άλλη μια φορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εξαπολύοντας βολές πυροβολικού στις περιοχές Μπίμπερ Γκαλί και Πουντς-Ρατζούρι», ανέφερε ο ινδικός Στρατός μέσω Χ, συμπληρώνοντας πως αντέδρασε με τις προβλεπόμενες ενέργειες.

Το Νέο Δελχί επιβεβαίωσε νωρίτερα πως διέταξε στρατιωτική επιχείρηση με ονομασία «Sindoor», βάζοντας στο στόχαστρο «υποδομές τρομοκρατών» σε εννέα τοποθεσίες στο Πακιστάν και στο υπό πακιστανικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ.

Πρόκειται για κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο γειτονικών πυρηνικών δυνάμεων, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης στο ινδικό Κασμίρ στα τέλη Απριλίου.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για το μακελειό που προκάλεσαν ένοπλοι την 22η Απριλίου σε τουριστική τοποθεσία της Παχαλγκάμ, με απολογισμό 26 νεκρούς.

Ωστόσο, στην περιοχή δρουν αυτονομιστές αντάρτες που απαιτούν ανεξαρτησία ή ένωση με το Πακιστάν, το οποίο ελέγχει μικρότερο τμήμα του Κασμίρ και, όπως και η Ινδία, διεκδικεί την κυριαρχία σε όλη την περιοχή.

Το Νέο Δελχί κατηγορεί πάγια το Ισλαμαμπάντ πως υποστηρίζει τους μαχητές, κάτι που αρνούνται οι πακιστανικές αρχές.

Στο Πακιστάν συγκλήθηκε για τις 08:00 (ώρα Ελλάδας) η επιτροπή εθνικής ασφαλείας, όργανο αποτελούμενο από κορυφαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, το οποίο δεν συνεδριάζει παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, εν μέσω στρατιωτικής κλιμάκωσης με την Ινδία, ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφοριών Αταουλά Ταράρ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ινδίας Ατζίτ Ντόβαλ ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο λίγη ώρα μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Νέο Δελχί στο έδαφος του Πακιστάν, ανακοίνωσε η ινδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

«Οι ενέργειες της Ινδίας ήταν στοχευμένες και ακριβείς», διαβεβαίωσε η πρεσβεία στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα προσθέτοντας πως ο Ρούμπιο, ο οποίος εκτελεί επίσης το τρέχον διάστημα χρέη υπηρεσιακού συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ενημερώθηκε για τα «μέτρα που ελήφθησαν».

«Ο κόσμος δεν θα άντεχε στρατιωτική σύγκρουση» ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν, δήλωσε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, μετά τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον του Πακιστάν, το οποίο διεμήνυσε πως θα ανταποδώσει τα πλήγματα αυτά.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «καλεί τις δυο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ