«Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην περιοχή Χάρκοβο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος χερσαίας εισβολής στην ίδια την πόλη» δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Ο Όλεγκ Σινιεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας στην οποία ανήκει διοικητικά το Χάρκοβο, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι η κατάσταση είναι «πλήρως ελεγχόμενη».

Παρά τη μεγάλη πίεση που ασκείται από τη ρωσική επιχείρηση στα περίχωρα της  πόλης, η ουκρανική ηγεσία έχει παρουσιάσει την εικόνα μίας ελεγχόμενης κατάστασης.

Στις 10 Μαΐου, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια προσπάθεια να διαρρήξουν την άμυνα στην περιοχή του Χάρκοβο.

Την επόμενη ημέρα, το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο πέντε ουκρανικών χωριών στην ευρύτερη περιοχή κοντά στο Χάρκοβο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Σε ενημέρωση που παρασχέθηκε επίσημα από τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, ανακοινώθηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν πλέον τα χωριά Πλετενίβκα, Οχίρτσεβε, Μπορίσιβκα, Πίλνα και Στριλέχα.

Ο  Όλεγκ Σινιεχούμποφ ανέφερε ότι οι μάχες συνεχίζονται σε τέσσερα από τα πέντε χωριά που διεκδικεί η Μόσχα – Στριλέχα, Πίλνα, Μπορίσιβκα και Οχίρτσεβε.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος χερσαίας επιχείρησης για το Χάρκοβο», πρόσθεσε.

Την προηγούμενη ημέρα, 1.775 άμαχοι στην ευρύτερη περιοχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να καταλάβουν το Χάρκοβο τις πρώτες εβδομάδες της επέμβασης, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται λιγότερο από 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Ο Ολεξάντρ Πιβνένκο, διοικητής της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, είπε ότι η Ρωσία «θα χρειαζόταν χρόνια» για να καταλάβει το Χάρκοβο, εν μέσω της διαφαινόμενης απειλής για νέα επίθεση.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ