Επίθεση με δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Mason (DDG-87), πραγματοποίησαν οι σιίτες Χούθι της Υεμένης!

Οι δύο πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα 10 ναυτικά μίλια μακριά από το αντιτορπιλικό.

H απόσταση δείχνει πως οι Χούθι όντως προσπάθησαν να χτυπήσου το αμερικανικό πλοίο!

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό βρίσκονταν στην ερυθρά θάλασσα για να απελευθερώσει το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών Central Park που κατελήφθη στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης την Κυριακή.

Οι ένοπλοι κατέλαβαν και αργότερα προσπάθησαν να διαφύγουν από το πλοίο, ισραηλινών συμφερόντων, προτού συλληφθούν από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

https://www.youtube.com/watch?v=PzzCbmwx9mw

Στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν από περιοχή στην Υεμένη, που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, δύο βαλλιστικοί πύραυλοι κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού που ανταποκρίθηκε στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν.

Το πλοίο συνδέεται με την Zodiac Maritime, η οποία ελέγχεται από τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Εγιάλ Οφέρ.

Ειδικότερα, η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της, συμπεριλαμβανομένου του αντιτορπιλικού USS Mason κλάσης Arleigh Burke, κλήθηκαν στην περιοχή και ζήτησαν από τους ένοπλους να απελευθερώσουν το πλοίο.

«Στη συνέχεια, πέντε ένοπλοι αποβιβάστηκαν από το πλοίο και προσπάθησαν να διαφύγουν με το μικρό τους σκάφος. Το USS Mason τους καταδίωξε με αποτέλεσμα να παραδοθούν τελικά».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ταυτοποιήσει ακόμα τους ενόπλους, αλλά, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση, ακολούθησε εκτόξευση πυραύλων από την Υεμένη νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

«Οι πύραυλοι κατέπεσαν στον Κόλπο του Άντεν περίπου δέκα ναυτικά μίλια από τα πλοία», αναφέρε σε δήλωσή της.

«Δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματισμοί από κανένα σκάφος κατά τη διάρκεια αυτού του συμβάντος».

Η επίθεση συνέβη σε ένα τμήμα του Κόλπου του Άντεν που θεωρητικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της επίσημης κυβέρνησης της Υεμένς και είναι αρκετά μακριά από τα ελεγχόμενα από τους Χούθι εδάφη της χώρας.

Δεν είναι γνωστό εάν δρουν σε αυτήν την περιοχή Σομαλοί πειρατές.

Η Zodiac Maritime είχε στοχοποιηθεί στο παρελθόν.

Το 2021, επίθεση με drone που θεωρήθηκε από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη ότι είχε πραγματοποιηθεί από το Ιράν, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο μέλη του πληρώματος στο πετρελαιοφόρο Mercer Street της Zodiac στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν.

Τα πλοία έχουν βρεθεί πρόσφατα στο στόχαστρο επιθέσεων λόγω του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, οι Χούθι κατέλαβαν ένα πλοίο που συνδέεται επίσης με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοιχτά της Υεμένης. Οι αντάρτες εξακολουθούν να κρατούν το πλοίο στα ανοιχτά του λιμανιού της Χοντέιντα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ