H κυβέρνηση του Κιέβου αναγνώρισε τις γιγαντιαίες απώλειες που υφίστανται οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και ενώ  τα ουκρανικά νεκροταφεία επεκτείνονται ραγδαία,  λαμβάνει απεγνωσμένα μέτρα για να αναπληρώσει το χαμένο ανθρώπινο δυναμικό, αφού σκοπεύει να επιστρατεύσει κυριολεκτικά όποιον έχει… δύο πόδια και δύο χέρια.

Έτσι λοιπόν διευρύνεται ο κύκλος των υπόχρεων για στρατιωτική θητεία με το κάλεσμα των πολιτών περιορισμένης ικανότητας, δηλαδή όσων έχουν κάποιες αναπηρίες.

Η κυβέρνηση του Κιέβου είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ακόμη και ασθενείς με φυματίωση και HIV.

Τα άτομα με αναπηρία θα βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις να υποστηρίξουν τα μετόπισθεν.

Οι τεράστιες απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, υπολογίζονται στους 400 χιλιάδες νεκρούς, κάτι που αποκάλυψε σε διαφημιστικό μήνυμα ουκρανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας!

Μόνο τα νέα νεκροταφεία (κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς) έχουν σχεδιαστεί για ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους και δείχνουν το μέγεθος των απωλειών τις οποίες περιμένουν να έχουν οι Ουκρανοί μέχρι το τέλος του πολέμου, όταν αυτό έρθει.

Η Ουκρανία μπορεί να αντισταθμίσει την πολεμική υπεροχή της Ρωσίας μόνο με αριθμητική υπεροχή – και μιλάμε για πολλαπλή αύξηση του αριθμού των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της..

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που έγιναν εκκαθάρισης στα στρατολογικά γραφεία καθώς αποκαλύφθηκε ότι εκατοντάδες στρατολογεί είχαν δωροδοκηθεί για να απαλλάξουν άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία από την υποχρέωση να πάνε στον πόλεμο.

Στα πλαίσια αυτά εμπλέκουν και τις δυτικές χώρες ζητώντας τους την έκδοση των υπόχρεων για στρατιωτική θητεία που έφυγαν από την Ουκρανία με πλαστά πιστοποιητικά ακαταλληλότητας για στρατιωτική υπηρεσία για λόγους υγείας.

Βέβαια ο αριθμός των ατόμων που έφυγαν από τη χώρα με πλαστά πιστοποιητικά είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των ατόμων που έφυγαν χωρίς κανένα απολύτως πιστοποιητικό.

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι να δωροδοκηθούν απευθείας οι συνοριοφύλακες ή να πλρώσουν τους διακινητές (που μοιράζονται τα χρήματα με τους συνοριοφύλακες).

Σύμφωνα με τη Le Figaro, «από την αρχή του πολέμου έχουν συλληφθεί 13.600 άτομα που προσπαθούσαν να φύγουν παράνομα από τη χώρα. Περίπου 6.100 ακόμη άνθρωποι πιάστηκαν με πλαστά έγγραφα».

Πηγή της ρωσικής εφημερίδας VZGLYAD στην Ουκρανία πιστεύει ότι αυτό είναι λιγότερο από το ένα δέκατο όσων έφυγαν από τη χώρα. Και σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 163.000 Ουκρανοί σε στρατεύσιμη ηλικία έχουν εισέλθει στην Γερμανία από την αρχή της σύγκρουσης.

Ο πληθυσμός της Ουκρανίας δεν είναι τόσο μεγάλος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έδωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο ανδρικός πληθυσμός της χώρας είναι λιγότερο από 20 εκατομμύρια άτομα.

Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι συνταξιούχοι. Δηλαδή, ακόμα και σε περίπτωση συνολικής κινητοποίησης, το Κίεβο υπολογίζει το πολύ σε πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.

Από την άλλη πλευρά, δεν αρκεί  απλώς να κληθούν, πρέπει να είναι οργανωμένοι, εξοπλισμένοι και εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα.

Εδώ οι δυνατότητες της Ουκρανίας (και της Δύσης) βασικά εξαντλούνται.

Προφανώς, η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο φθοράς.  Οι επόμενες κινητοποιήσεις θα είναι καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου καθώς δείχνουν ότι οι ανθρώπινοι πόροι της Ουκρανίας πλησιάζουν στο τέλος τους.

Το Κίεβο θα τα παίξει όλα για όλα για μία μεγάλη νίκη τους επόμενους μήνες, εάν οι Ρώσοι δεν ηττηθούν, μετά θα είναι η σειρά τους για να επιτεθούν.

Ό,τι ακριβώς έγινε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν όλους τους ανθρώπινους πόρους που διέθεταν για την εαρινή αντεπίθεση του 1918, η οποία απέτυχε και εν συνεχεία επιτέθηκαν οι αγγλογαλλικές δυνάμεις με αποτέλεσμα το Βερολίνο να αναγκαστεί σε συνθηκολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ